Hengeloos Peil

Hengelo schakelt beveiligers in tijdens feestdagen

In Hengelo krijgen tijdens de jaarwisseling de politieagenten en boa's hulp van particuliere beveiligers. De burgemeester sorteert hiermee voor op de onzekerheid die er heerst ten aanzien van de nieuwjaarsnacht. Het wordt immers een oud en nieuw zoals we nog nooit hebben meegemaakt. Wordt het ondanks alle beperkende maatregelen druk in de stad en zullen de mensen díe zich in de stad begeven zich houden aan die regels?

Sander Schelberg VRT
Sander Schelberg: "De agenten en de boa's mogen mensen bekeuren, dat mogen deze beveiligers niet. Je moet ze zien als een paar extra ogen en oren." © 1Twente

'Beveiligers mogen niet bekeuren'

Burgemeester Schelberg maakt het nieuws afgelopen dinsdag bekend in Hengeloos Peil. "De agenten en de boa's mogen mensen bekeuren, dat mogen deze beveiligers niet. Je moet ze zien als een paar extra ogen en oren. Ze mogen niet bekeuren, maar kunnen, als dat nodig mocht zijn, wel de hulp van politie en boa's inroepen. Ze kennen het vak natuurlijk ook. Ze weten hoe ze mensen op ander gedrag moeten wijzen."

icon_main_quote_red_glyph

"Er zal ondanks het vuurwerkverbod nog best wat vuurwerk afgestoken worden, maar echte excessen willen we koste wat kost voorkomen."

Sander Schelberg

'We zijn geen politiestaat'

Voor de komende feestdagen is voor 180 uur ingekocht bij een particulier bedrijf. Gemeenten konden hiervoor bij de Veiligheidsregio Twente budget aanvragen. De beveiligers zullen tijdens de kerstdagen en rond de jaarwisseling in koppels de straat op gaan.

Schelberg: "We zijn geen politiestaat. Er staat echt niet op elke hoek een politieagent, boa of beveiliger. En er zal ondanks het vuurwerkverbod ook nog best wat vuurwerk afgestoken worden, maar echte excessen willen we koste wat kost voorkomen. Denk aan samenscholingen op straat of illegale feestjes. Daar moeten die beveiligers mede aan bijdragen."

Voor de feestdagen is de inzet van particuliere beveiligers nieuw. Ze werden eerder al wel ingezet bij grote evenementen zoals de Nacht van Hengelo.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.