Enschede
Video

Afwijzing van moskeeplan had niet mogen gebeuren

Teleurstellend en een uitermate vervelende situatie. Zo kenschetst verantwoordelijk wethouder Niels van den Berg de weigering van de gemeenteraad om in te stemmen met het nieuwe bestemmingsplan van een Turks Cultureel Centrum annex moskee aan de Kuipersdijk.

Verrassend

De wethouder van Burgerbelangen Enschede zegde toe naar de studio van de 1Twente te komen om uitleg te geven over de verrassende stemming en het volgens de gemeenteraad onvoldragen plan, maar hij veranderde dat later in een telefonisch interview.

Een verrassende stemming, omdat de gemeenteraad in 2017 met 28 tegen tien stemmen nog voor het bestemmingsplan stemde, waardoor toen de weg vrij kwam voor de nieuwbouw van de moskee.

Weinig consistent

Maar, dat plan werd in december 2019 door de Raad van State afgeschoten, omdat de verkeersafwikkeling en de parkeersituatie niet goed waren geregeld. Die uitspraak dwong de gemeente tot een nieuwe bestemmingsplanprocedure waarin de verkeersoverlast beter moest worden aangepakt.

Koud vier jaar later neemt de Enschedese gemeenteraad een totaal ander besluit op een nota bene vernieuwd en verbeterd bestemmingsplan. Dat lijkt een weinig consistent beleid.

“De verhoudingen zijn na de verkiezingen veranderd, maar dat mag niet leiden tot wat nu ontstaat. De Turkse gemeenschap heeft recht op een goed onderkomen”, vindt de wethouder.

Afstemming

De meerderheid van de gemeenteraad vindt nu bijna hetzelfde als de Raad van State een jaar eerder. Het gaat nog steeds om parkeernormen en de verkeerscirculatie, terwijl die aspecten juist waren verbeterd na de vernietigende kritiek van de Raad van State.

De vraag rijst derhalve of Van den Berg het opnieuw in procedure brengen van het bestemmingsplan niet beter had moeten afstemmen met de politieke partijen. “Natuurlijk is er overleg geweest en was er afstemming. Niet naar tevredenheid blijkens. Men zoekt altijd iets. En dan zijn er partijen als de SP die eerst voor waren en nu tegen stemden.”

Geen vertrouwen

Dus kan de wethouder weer opnieuw beginnen met het aan de politiek te vragen waar nu precies de pijnpunten liggen. In het interview in 1Twente Vandaag zegt hij op vragen van presentator Niels Veurink dat hij dat ook al had gedaan. “We hebben het zorgvuldig opgebouwd en alles op alles gezet om een compleet verhaal te brengen.”

Dan lijkt het op het trekken aan een dood paard, merkt Veurink op. De Turkse gemeenschap is nu al tien jaar bezig met de bouw van de grote moskee en krijgt steeds nul op rekest. “Het vertrouwen van de gemeenschap zit ver onder het nulpunt”, geeft Van den Berg toe.

Blind vertrouwen

Volgens hem zit het ‘m niet in de kwaliteit van het plan en ook niet in de onwil van politici die koste wat kost de totstandkoming van de moskee willen voorkomen. Volgens hem hebben enkele tegenstemmers gezegd dat het daar niet om gaat. “Ik heb blind vertrouwen in wat we hebben afgeleverd. We halen de pijnpunten weg en gaan door. Ik blijf aan de kar trekken.”

De stadsbestuurder denkt niet dat het nog in zijn ambtstermijn lukt de bouw van de moskee te realiseren. “Maar het lukt wel een bestemmingsplan te maken dat door de raad komt.”

Ahmet Kemaloglu, lid van de bouwcommissie van de moskee, had daags voor de stemming, nog goede hoop dat de stemming over het bestemmingsplan positief zou uitpakken. Dat vertelde hij in de dagelijkse live-uitzending 1Twente Vandaag. Hij verbaasde zich wel over de discussie over het moskeeplan in de gemeenteraad: "Ik had verwacht dat het er snel doorheen zou rollen. Het ging over financiering en verkeershinder. Ik begrijp de zorgen niet."

Geen lange arm Erdogan

Hij legt nog maar een keer uit dat al lang naar de financiering is gekeken en dat er geen sprake is van de zogenaamde 'lange arm van Erdogan'. " We hebben eenoverkoepelende orgaan Islamitische Stichting Nederland. Zij regelen de financiering. Er is geen inmenging van de Turkse staat. Het geld komt van degemeenschap in Nederland. Het zijn elke keer weer dezelfde vragen en opmerkingen."

Ook vermoedden politici dat er is gemorreld aan het ontwerp van de moskee. "Nee, het ontwerp blijft hetzelfde. We hebben iets aan de ronding veranderd, maar dat is overlegd. Elke keer is er wel weer iets anders", aldus Kemaloglu.

Het bouwcommissielid hoopt ook dat er niet weer wordt gediscussieerd over zaken die al jaren geleden werden afgesloten. Die hoop werd dinsdagavond de bodem ingeslagen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.