Gasloos Enschede

Gratis meedoen en geld verdienen met energieactie 'Enschede Bespaart'

Het is echt waar. Enschedeërs kunnen een forse stap zetten in de vermindering van hun energieverbruik door een aantal kleine maatregelen in hun huizen te nemen. Materialen als ledlampen, radiatorfolie en nog veel meer om die stap te zetten, worden gratis beschikbaar gesteld. Iedere inwoner van de stad mag meedoen. Alles wordt uitgelegd in een groene brief die in de eerste week van januari op de deurmat valt.

Gratis voor niks

De campagne had net zo goed ‘gratis voor niks’ kunnen heten. Namens de gemeente Enschede voert Stichting Pioneering een plan uit om Enschedeërs een handje te helpen om hun energieverbruik te verminderen. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het terugdringen van de CO2-uitstoot. “We moeten wat doen, het water staat ons aan de lippen”, stelt directeur Jeroen Hatenboer van Stichting Pioneering in de live-uitzending 1Twente Vandaag.

Geen addertjes

Gratis dus. Voor het goede doel. “Het Rijk stelde geld beschikbaar en de gemeente Enschede haalde er veel van binnen. Geen addertje onder het gras”, aldus Hatenboer. Hij ging met zijn mensen aan de slag met de campagne die van januari tot en met maart loopt, bouwde het Enschedese Energieloket op waar de gratis producten straks besteld en afgehaald kunnen worden en sloeg voorraden in.

Jeroen Hatenboer
Directeur Jeroen Hatenboer van Stichting Pioneering die Enschedeërs gratis wil helpen hun energieverbruik te minderen. © Ernst Bergboer

Kilometers materiaal

“Tja, wat hebben we zoal. Een paar kilometer buisisolatie, een paar vierkante kilometer radiatorfolie, een paar kilometer tochtstrips, 300.000 ledlampen in soorten en maten, 1000 verschillende radiatorknoppen, energiemonitors zodat je real time kunt zien wat de aanpassingen in je woning oplevert.” Hatenboer wijst op Saxion dat onderzoek doet naar de besparingen. “Stel je voor dat alle Enschedeërs per dag 1 minuut minder lang onder de douche staan. Dan levert dat de stad 1,3 miljoen euro op.”, stelt de directeur. Om dat te bereiken zijn in de Bespaarshop van het Energieloket ook douchetimers beschikbaar.

Zoals gezegd: Alle Enschedeërs krijgen in de eerste week van januari de groene brief, geschreven door wethouder Jeroen Diepemaat. Hij nodigt de inwoners van de stad uit om mee te doen en vertelt hoe het allemaal gaat.

Jeroen Diepemaat groene enveloppe
Wethouder Jeroen Diepemaat schrijft iedere Enschedeër een groene brief. © Hermen Gerrits, Wirelab

Energiekrant

Daarbij maakt 1Twente een energiekrant die rond 30 december huis-aan-huis en ook via Huis-aan-Huis wordt verspreid met achtergrondverhalen, het hoe en waarom van de campagne en met een voorstelrondje van de zeven energieambassadeurs die een belangrijk rol gaan spelen in de actiemaanden.

“Dat zijn onze rolmodellen. Die gaan we volgen. Het worden bekende Enschedeërs, die zie je straks overal terug. De ambassadeurs gaan aan de slag. We volgen ze en kijken of het lukt. Huurders mogen ook meedoen. De corporaties sluiten aan.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.