Hengelo
Cultuur

Hengelose bieb heeft op een na hoogste ledental van Nederland

Bibliotheek Hengelo scoort al jaren goed wat betreft ledental en bezoekersaantallen. Ook dit jaar staat Hengelo weer hoog op de lijst, helemaal waar het gaat om het aantal leden. 32,6% van alle Hengeloërs is lid van de bieb. Daarmee staat Hengelo op de tweede plek landelijk, achter een bibliotheek in Zwolle. Adjunct-directeur Monic Gierveld gaf dinsdag 8 december uitleg over dit goede nieuws bij 1Twente Vandaag.

'Voor jong en oud'


“Deze cijfers zeggen iets over Hengelo én over de bieb. De Hengeloërs lezen kennelijk graag, maar wij maken de bieb ook toegankelijk voor iedereen. Dit jaar is het allemaal wat lastig in verband met corona, maar we houden normaliter allerlei activiteiten om het lezen onder oud én jong te bevorderen. Dat doen we nu trouwens gewoon online.”

Opvallend is dat Hengelo vooral goed scoort wat betreft het aantal jeugdige leden. “Dat heeft vooral te maken met het project ‘Bibiotheek op School’. Op bijna alle basisscholen in de gemeente Hengelo komen we letterlijk naar de kinderen toe. Een deel van onze collectie is op de scholen te vinden en we brengen leesbevorderende activiteiten naar de scholen. Je kunt kinderen alleen leren lezen, als je ze de boeken op een leuke manier aanbiedt. Daar slagen we kennelijk in.”

icon_main_quote_red_glyph

“Het belangrijkste vind ik het dat mensen lezen. Daarvoor kun je ook naar een boekhandel gaan.”

Monic Gierveld

'Plek waar mensen graag komen'

De bezoekcijfers van Bibliotheek Hengelo zijn ook bovengemiddeld goed: 5,6 bezoeken per persoon per jaar, waar het landelijk gemiddelde op 3,7 blijft steken. “We willen een plek zijn waar de Hengeloërs graag komen. Niet alleen voor boeken, maar ook om het gesprek te voeren over belangrijke onderwerpen die spelen in de maatschappij.”

Deze jaarlijkse cijfers zijn voor iedereen in te zien, maar ‘biebblogger' en oud-directeur van de Hengelose bieb Marc Deckers voegt er op markdeckers.net zijn commentaar aan toe. Daar zie je ook dat Stadkamer Zwolle, een bibliotheek in de provinciehoofdstad, maar liefst 40,2 procent scoort wat betreft ledental. Deckers blogt daarover: “Naast het feit dat deze bibliotheek gewoon veel leden heeft, speelt hier zeker de samenwerking met scholen een rol. Niet alleen met basisonderwijs, maar ook met het voortgezet onderwijs en het ROC. ROC-studenten worden er automatisch lid.”

'De boekhandel is ook prima'

Monic Gierveld spreekt in haar eigen kennissenkring nog regelmatig mensen die géén lid zijn van een bieb. Steekt ze dan een waarschuwende vinger op? “Haha, nee hoor. Het belangrijkste vind ik het dat mensen lezen. Daarvoor kun je ook naar een boekhandel gaan.”

Een dezer dagen wordt bekend of Hengelo zich ook de Best Presterende Bibliotheek van Nederland mag noemen. Ligt Gierveld daar al wakker van? “Nee, ik ben trots dat we op deze lijstjes staan, maar nog belangrijker vind ik het dat de Hengeloërs inhaken bij wat wij doen. Uiteindelijk is het mooi dat ze overal in het land zien dat Hengelo een goede bieb heeft, maar het gaat ons om de Hengeloër. Díe moet dat zien.”

Monic gierveld bibliotheek crop
Monic Gierveld: "Uiteindelijk is het mooi dat ze overal in het land zien dat Hengelo een goede bieb heeft, maar het gaat ons om de Hengeloër. Díe moet dat zien." © Monic Gierveld

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.