Hengelo
Video

Nieuwe nachtburgemeester wil Guggenheim in Hengelo

Irma Bruggeman is de nieuwe nachtburgemeester van Hengelo. Ze heeft er zin in om op 1 januari het stokje over te nemen van Marijke Agterbosch en zich in te zetten voor het nachtleven in Hengelo. Als nachtburgemeester denkt ze vooral doelen te bereiken door informeel lobbywerk. “Als je de officiële paden bewandelt, dan zijn het logge processen en langdurige procedures.” Bruggeman wil het op haar eigen manier doen: "Gewoon op mensen afstappen, brieven schrijven én de confrontatie aangaan. Zorgen dat je op die manier wat richting kunt aangeven aan bijzondere initiatieven.”

Guggenheim-museum

De nieuwe nachtburgemeester bruist van de ideeën, maar denkt zeker niet in beperkingen. Zo droomt ze van een Guggenheim museum in Hengelo. “Het lijkt me geweldig om die mensen heel brutaal aan te schrijven. Hopen dat ik ze kan overhalen om in Hengelo te gaan zitten.” Een mogelijke plek heeft ze al in gedachte. “Achter het station heb je hele grote hallen. Daar zit nu nog VDL, maar het bedrijf vertrekt straks uit Hengelo.”

Gesprek aangaan

Bruggeman wil het gesprek aangaan met ondernemers en ook de inwoners, maar ze zal dat niet alleen doen als de zon is onder gegaan. “Mensen denken dat je als nachtburgemeester vooral ’s nachts werkt. Je doet overdag ook heel veel en dat is hopelijk ten gunste van het nachtleven.” Als ze nu naar de stad kijkt, dan kan ze op veel dingen trots zijn, van het vele groen is de stad, maar ook de mooie verlichting die er tegenwoordig hangt. "Prachtig om daar nachtwandelingen te organiseren en mensen foto's te laten maken van Hengelo by night."

Irma Bruggeman 0712 Laura Ratering
Irma Bruggeman is de nieuwe nachtburgemeester van Hengelo per 1 januari 2021 en opvolger van Marijke Agterbosch © 1Twente

Ambassadeur van de nacht

Als ambassadeur van de nacht wil ze zich inzetten cultuur, sport, ondernemers en het nachtleven. Dat is haar opdracht, maar die gaat ze op haar eigen manier invullen. In tijden van corona is dat een grote uitdaging, zeker nu de horeca al maanden dicht is. “In ieder stadium van een virus heb je een scenario waar je je aan moet houden. Ik denk dat het goed is om in kaart te brengen wat de mogelijkheden zijn per stadia van een virus. In een lockdown kun je bijna niets, maar er zijn dan nog heel veel dingen die je nog wel zou kunnen doen.” Bruggeman denkt bijvoorbeeld aan het vestigen van een outlet in een café. "Of zet een kunstenaar in je café en laat het tijdelijk een atelier zijn. Ik zou mensen kunnen inspireren om dat te doen .”

icon_main_quote_red_glyph

"We konden eigenlijk niet om haar heen"

Pier van Dijk, Stichting Nachtburgemeester Hengelo i.o.

Unaniem gekozen

De sollicitatiecommissie van Stichting Nachtburgemeester Hengelo i.o. stemde unaniem op Bruggeman. “Ze stak met kop en schouders boven de andere sollicitanten uit.” zegt Pier van Dijk namens de organisatie. “Als je alleen al afgaat op de sollicitatiebrief en die gaat factchecken, dan kom je de meest fantastische zaken tegen. Er zat zelf een aanbevelingsbrief bij van de directeur van Stichting Boei. Eigenlijk konden we niet om haar heen.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.