Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Veerkracht Twentse economie toegenomen

De Twentse economie is wendbaarder en steviger geworden sinds de laatste crisis. Maar er is waakzaamheid geboden. De peilers waarop die nieuwe veerkracht steunt - innovatie en ondernemerschap - behoeven voortdurend onderhoud en de toekomst is ongewis. Dat was de kernboodschap van de Twente Board vanochtend, bij de presentatie van de jaarlijkse Twente Index.

Volgens die index, een jaarlijks onderzoek naar de sociaal-economische positie van de regio, loopt Twente wat voor op de rest van het land. Dat in tegenstelling tot wat er gebeurde tijdens en na de bankencrisis van 2008, toen er hier harde klappen vielen en de regio maar langzaam uit het dal krabbelde. Werkloosheidscijfers waren vorig jaar met drie procent iets lager dan landelijk. Voor volgend jaar wordt een verdubbeling verwacht - zes procent - maar ook dat pakt dan lager uit dan de landelijke cijfers.

Dat is een onverwacht positieve boodschap in tijden van corona. Maar Twente moet zich niet al te vlot rijk rekenen, zo blijkt. “Er is sprake van een dempend effect van de gevolgen van corona door de ondersteuning van de overheid”, stelde Twente-Boardlid René Venendaal in 1Twente Vandaag. Hij waarschuwde voor stilte voor de storm en hield een slag om de arm. “We moeten kijken wat er gebeurt. Maar de veerkracht van de Twentse economie lijkt daadwerkelijk toegenomen.”

Oorzaak van die toegenomen veerkracht is innovatie, concludeerde de Twente Board. Venendaal: “Dat is dan het hele traject van idee tot commerciële uitbating, zodat je er goed geld mee kunt verdienen. Dat is in toenemende mate aan het gebeuren.” Die aandacht voor innovatie maakt dat Twente makkelijker inspeelt op veranderende omstandigheden en daarin voorop blijft lopen. “Als we goed blijven anticiperen en ons aanpassen, dan zal het steeds beter met Twente gaan.”

icon_main_info_white_glyph

De Twente Board in het kort

De Twente Board bestaat uit vertegenwoordigers van de vier O’s, zoals dat genoemd wordt: ondernemers, onderzoek, onderwijs en overheden. Het platform is opgericht om een bijdrage te leveren aan een structurele versteviging van de Twentse economie. Daarbij liggen de kansen en de uitdagingen voor Twente bij:

  • techniek (innovatie en ondernemerschap)
  • talent op de arbeidsmarkt (opleiden en behouden)
  • duurzaamheid (circulaire economie en de energietransitie)
  • logistiek en bereikbaarheid.

Venendaal noemde wel een cruciale randvoorwaarde: jongeren. Die moeten hier blijven, maar de regio zal ze ook aan moeten trekken. Studenten die nu na hun afstuderen nog vaak naar andere regio’s vertrekken, zullen hier in toenemende mate een toekomst voor zichzelf moeten zien. “We zien vergrijzing - dat is overal zo - en we hebben dus nieuwe krachten nodig. Dat betekent dat er niet alleen uitdagende banen moeten zijn, maar ook betaalbare woningen en betere verbindingen met de rest van het land.”

René Venendaal 0712 Laura Ratering
René Venendaal, lid van de Twente Board: "De veekracht van de economie is toegenomen, maar we moeten wel waakzaam blijven."
Beeld: Laura Ratering
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.