Hengelo
Cultuur

Jan Wessels: ‘Als het niks is, gaat het mes erin’

75 jaar is-ie, maar nog altijd verslaafd aan het schilderen van de natuur. Van prachtige vergezichten met reeën en wilde zwijnen tot close-ups van een paar huismussen of een kievit met kuikens. In 2003 verscheen er een eerste boekwerk met schilderijen van Jan Wessels met als titel ‘Jan Wessels, natuur- en wildschilder’ en nu is nummer twee er: ‘Meer van… Jan Wessels’. Donderdag 3 december gaf hij een kleine bloemlezing bij 1Twente Vandaag.

Gepuzzel

“Het is altijd weer een strijd om iets zo goed mogelijk op het doek te krijgen. Een gepuzzel met dieren en decor. Vaak is het eindresultaat naar mijn volle tevredenheid, maar heel soms wil het niet en uiteindelijk gaat dan het mes erin. En daarna zijn alle frustraties direct als sneeuw voor de zon verdwenen”, lacht de Hengelose kunstschilder.

Jan Wessels Ernst Bergboer
Jan Wessels: “Op mijn twintigste kon ik zeggen dat schilderen een vriend voor het leven was geworden.” © Ernst Bergboer / 1Twente

'Museumpje in werkplaats van m'n vader'

Al bijna 35 jaar kan Wessels leven van de kunst. “Het begon bij mij met de natuur. Ik was al jong geïmponeerd door de stilte in de natuur. Ik ging als kind al op ontdekkingsreis in het buitengebied van Hengelo. Met een vriendje en broer Bennie verzamelde ik insecten, fossielen en stenen en richtte daar een museumpje mee in, in de oude werkplaats van mijn vader. Later kreeg ik belangstelling voor het prepareren van dode dieren.”

icon_main_quote_red_glyph

“Vaak is het eindresultaat naar mijn volle tevredenheid, maar heel soms wil het niet en uiteindelijk gaat dan het mes erin.”

Jan Wessels

'Ik kies altijd voor het schilderen'

Schilderen doet hij sinds zijn zestiende. “Het duurde een paar jaar, maar op mijn twintigste kon ik zeggen dat schilderen een vriend voor het leven was geworden. En da’s nog altijd zo. Als ik ’s morgen opsta op een mooie najaarsdag en ik moet kiezen tussen een wandeling in het bos of schilderen, dan kies ik voor het laatste.”

Kievit
Enkele van de vele bijzondere werken van Jan Wessels. © Jan Wessels
icon_main_info_white_glyph

Waar te koop?

‘Meer van… Jan Wessels’ telt 160 werken uit de periode 2003-2020 en is te koop bij boekhandel Broekhuis en in de galerie van Wessels aan de Spechtweg 8 in Hengelo. Het boek meet dertig bij dertig centimeter en kost 35 euro.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.