Hengelo
Cultuur

Stadsdichter Hengelo: er is een vacature, maar nog geen geld

Komend voorjaar moet er iemand klaarstaan om stadsdichter Hettie Franken op te volgen. Dan zit haar termijn van twee jaar erop. Echter, de organiserende stichting kan nog geen verkiezing uitschrijven, omdat niet duidelijk is wat de vergoeding zal zijn, die de stadsdichter kan opstrijken. “Het is natuurlijk een eretitel en je doet het niet voor het geld, maar er moet wel íets tegenover staan”, laat Hans Hoes weten.

Hettie
Wie volgt Hettie Franken volgend voorjaar op als stadsdichter nummer 7 van Hengelo? © Annina Romita / TC Tubantia

'Krenterig'

Hoes is voorzitter van de stichting Hengelo Leest!, die de verkiezing samen met Bibliotheek Hengelo organiseert. In de conceptnota ‘Kunst en Cultuur 2021-2024’ was 1.500 euro op jaarbasis gereserveerd voor de stadsdichter, maar in de van alle kanten bekritiseerde definitieve versie is nog maar de helft van dat bedrag overgebleven: “We willen een gegeven paard natuurlijk niet in de bek kijken, maar we vonden wethouder Bas van Wakeren hier wel erg krenterig.”

Bas van Wakeren

Hoes hoopt en verwacht dat raadsleden wethouder Bas van Wakeren kunnen bewegen dat bedrag de komende weken op te schroeven en dat er straks meer dan die 750 euro te besteden zal zijn. Vroeger kreeg een stadsdichter loon naar werken, vertelt Hoes: “De eerste dichters kregen jaarlijks 5.000 euro voor hun diensten. Grofweg 1.000 euro als persoonlijke vergoeding en 4.000 euro voor door hem of haar georganiseerde activiteiten”, aldus Hoes. Enkele jaren geleden verdween die post ineens van de begroting en sindsdien is het armoe troef wat betreft stadsdichterlijke activiteiten.

icon_main_quote_red_glyph

"Door het goede werk dat Hettie Franken de afgelopen anderhalf jaar heeft verricht, verwacht ik dat er weer nieuw talent staat te springen om het stokje over te nemen."

Hans Hoes

'Het geld is op'

Stadsdichter Herman Koetsveld (2014-2016) hield na zijn periode een paar duizend euro over en dat geld mocht Hengelo Leest! besteden aan dichters ná hem. Het betrof zo’n 800 euro per jaar. In mei 2016 trad Marijke Agterbosch aan. Zij bleef een jaartje extra, omdat bij de verkiezing van 2018 geen geschikte kandidaat naar voren kwam. In 2019 heeft een selectiecommissie toen Hettie Franken aangewezen. Haar termijn zit er begin volgend jaar op, maar het is nog niet duidelijk hoe haar opvolging geregeld gaat worden.

Hans Hoes hierover: “We willen graag een verkiezing uitschrijven, maar in de vacaturetekst moet natuurlijk wel een bedrag genoemd worden. Daar is nu het wachten op.”

Wie volgt Franken op?

Hoes is niet bang voor een scenario als in 2018, toen er geen geschikte kandidaten naar voren kwamen. “Door het goede werk dat Hettie Franken de afgelopen anderhalf jaar heeft verricht, verwacht ik dat er weer nieuw talent staat te springen om het stokje van haar over te nemen. Alleen als deze sollicitatieprocedure niets oplevert, gaan we weer met een selectiecommissie werken.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.