Hengelo

Asfalt in Wessex eruit en struiken en bomen erin

Ambtelijke molens in Hengelo draaien niet altijd langzaam: het begin dit jaar aangekondigde project 'Van Grijs naar Groen' leverde deze zomer de eerste mooie ideeën op en woensdag 2 december gaat de schop voor het eerste project al de grond in. Aan de Wessex in het Woolde wordt asfalt verwijderd, om daarna groen aan te planten.

Marga huiskes wessex woolde
"Veel bewoners en bezoekers kijken nu uit op een stukje troosteloos grijs", aldus Marga Huiskes (rechts) eerder dit jaar voor de camera van 1Twente. © 1Twente

75.000 euro per wijk

Met ‘Van Grijs naar Groen’ wil de gemeente Hengelo in vier jaar tijd alle wijken in Hengelo groener maken. Per wijk is 75.000 euro beschikbaar. Er werd gestart in de wijk Woolde, inmiddels hebben ook bewoners van Noord hun ideeën kunnen aandragen.

Meeste stemmen voor Marga en Lucia

Bewoners kennen hun wijk zelf het beste, is de gedachte achter het project. Laat hen dus met plannen komen. In het Woolde bleken zes initiatieven van enthousiaste bewoners haalbaar en uitvoerbaar. Na een stemronde gingen de meeste stemmen naar de ideeën van Marga Huiskes (Wessex) en Lucia den Ouden (Deldenerstraat).

In juni, toen de plannen bekend werden, namen we een kijkje in de wijk:

Vergroening asfaltplaat

Marga en haar buren willen het grijze vlak aan de Wessex, waar nu een paar kleine boompjes groeien, omtoveren tot een groene oase: "Veel bewoners en bezoekers kijken nu uit op een stukje troosteloos grijs, terwijl dit ook een plek zou kunnen zijn waar het heerlijk groen is. Fijn voor mens en natuur." Aan het tweede idee, ‘Groene Banen: voor een groene Deldenerstraat’, van Lucia den Ouden wordt ook gewerkt. Het ontwerp hiervoor is klaar en nu wordt gekeken hoe dit technisch het beste uitgevoerd kan worden.

Ontwerp wessex
Het moge duidelijk zijn dat de grijze Wessex een klein beetje groener wordt. © Gemeente Hengelo
icon_main_info_white_glyph

Doe mee!

Groen is belangrijk voor natuur en biodiversiteit. Ook nu het klimaat verandert en we steeds meer te maken krijgen met extremere weersomstandigheden wordt groen in de stad steeds belangrijker. Zomers en winters worden steeds wisselvalliger met zwaardere buien, extreme hitte en aanhoudende droogte. Groen is nodig om de pieken regenwater op te vangen en voor verkoeling op zomerse dagen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.