Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Maatjesproject 'Hoor 'ns' doorbreekt sociaal isolement

Het leggen van sociale contacten is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maatjesproject 'Hoor 'ns' van Mediant probeert daar wat aan te doen.

De vriendendienst koppelt een vrijwilliger aan iemand die door persoonlijke omstandigheden een beperkt sociaal netwerk heeft. Doel is doorbreken van een sociaal isolement waarin mensen terecht kunnen komen door samen iets leuks te doen. Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat het initiatief is gestart. Ooit begonnen als een kleinschalig project, maar inmiddels staan er 150 mensen ingeschreven voor een maatje. Er zijn ruim 95 vrijwilligers actief die bij mensen op bezoek gaan om koffie te drinken of om samen iets te ondernemen. Er kan helaas niet volledig aan de vraag worden voldaan. Zo zijn er nog zo’n 40-60 mensen die op een maatje wachten. Nieuwe vrijwilligers zijn dus hard nodig.

Niet iedereen komt in aanmerking. “Bij ons zit wel in het centrale thema dat je ergens in je geschiedenis met de psychiatrie van doen hebt gehad, maar dat is heel breed." zegt coördinator Astrid Doeschot. “Onze doelgroep is ook niet een hele jonge doelgroep. Het gaat om mensen die in der loop der jaren contacten kwijtraken of dat het kringetje heel erg klein wordt. Leeftijd varieert van achter in de dertig tot in de tachtig.”

Iedereen kan in een sociaal isolement terechtkomen. “Mensen die thuis zitten en niet meer naar buiten durven, mensen die weinig tot geen contacten hebben. Nauwelijks contact met de buren hebben en alleen en teruggetrokken zijn. Als dat een tijdje duurt dan wordt het steeds lastiger om er op uit te gaan. Wij proberen dat isolement te doorbreken.”

Er zijn veel mensen die graag een maatje willen worden. Iemand die tijd over heeft en het leuk vindt, kan zich aanmelden. Tijdens de coronaperiode ziet Astrid een stijging in het aantal aanmeldingen. Ze is er blij mee en denkt dat het te maken heeft dat mensen thuiszitten graag iets willen betekenen voor een ander. “Dat geeft je zelf ook een oké gevoel dus het is een win-win-situatie.”

De coronatijd maakt het wel wat lastiger om maatje te zijn voor iemand. “Koffie drinken kan altijd als je voldoende afstand houdt. We adviseren ook mondkapjes als je door het huis loopt. Wandelen of fietsen kan ook altijd. Een terrasje pakken kan niet en ook niet naar een drukke winkel, maar in een kleine kring kan best het één en ander. “ Astrid wijst ook op de mogelijkheid om een kaartje te sturen. “We hebben een deelnemer die bezoek te risicovol vindt, dus die stuurt af en toe een kaartje. Je kunt daarnaast ook Whatsappen of beeldbellen.”

Als coördinator zorgt Astrid ervoor dat vraag en aanbod bij elkaar komt. “Ik heb een gesprek met de deelnemer en de vrijwilliger over wat ze leuk vinden om te doen, hoe ze een beetje in elkaar zitten en wat hun achtergrond is. Op basis van die gegevens probeer ik dan te matchen. Dat gaat heel goed." Er wordt geen opleiding gevraagd van de vrijwilliger. “Het is van belang dat je van mens tot mens contact maakt. Eigenlijk zoals de buurvrouw doet.”

Het contact tussen maatje en deelnemer levert veel bijzondere verhalen op. Mensen raken soms bevriend en er ontstaat een band, zeker bij mensen die al jaren meedoen, zoals een deelnemer die eens per jaar voor zijn maatje en familie een maaltijd kookt. Voor dit soort ideeën is ruimte. “Je hebt een weg, maar in de berm bloeien de mooiste bloemen. Dus die moet je zo af en toe plukken.”

Maatje zoeken of maatje worden? Kijk voor meer informatie over Vriendendienst Hoor 'ns op Mediant.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.