Hengelo
Politiek

Hengelose partijen willen meer geld voor groene daken

Zeven Hengelose partijen willen dat het college met meer geld over de brug komt voor het subsidiepotje voor de zogenaamde 'groene daken'. Middels een motie willen GroenLinks, ChristenUnie, D66, SP, PvdA, ProHengelo en lid Huis in 't Veld het college dwingen om extra geld vrij te maken.

Bee 4906192 1920
Sedum trekt allerlei insecten aan © Pixabay

Sedumdak

De gemeente Hengelo heeft een geldpot voor mensen die een sedumdak willen. Sedum zijn kleine plantjes, die op daken kunnen worden geplant en zo zorgen dat regenwater bij hoosbuien tijdelijk wordt vastgehouden. Ook zorgt sedum ervoor dat het niet te heet wordt in onze geasfalteerde binnensteden op warme zomerdagen. Tenslotte zorgt het voor een verbeterde biodiversiteit, omdat insecten zich er thuis voelen.

Vanuit het Gemeentelijk Rioleringsplan wordt er ieder jaar 10.000 euro vrijgemaakt voor groene daken. Hengeloërs kunnen dan 25 euro per vierkante meter vergoed krijgen van de gemeente. In 2023 wordt de vergoeding verlaagd naar 20 euro per vierkante meter. Volgens het college heeft dit te maken met het goedkoper worden van de sedumdaken.

Meer vraag

Er is meer vraag naar subsidie dan dat er geld is. Het geldpotje voor dit jaar is al leeg. Hierdoor moet de gemeente steeds 'nee' verkopen aan nieuwe subsidieaanvragers. Het college wil pas in het Gemeentelijk Rioleringsplan van 2023-2027 het subsidiebedrag verhogen naar 15.000 euro per jaar. De partijen willen echter dat er geen subsidieaanvragen meer worden afgewezen. Met de motie willen de partijen dat het college de periode tot 2023 overbrugt met extra geld.

De motie wordt tijdens de raadsvergadering van aankomende woensdag behandeld.

icon_main_info_white_glyph

Wat zijn sedumdaken?

Sedum is een vetplant die goed bestand is tegen extreme weersomstandigheden zoals droogte, hitte, kou en zware regenval. De plantjes worden als dakbedekking gebruikt en nemen bijvoorbeeld veel regenwater op. Ook hebben de planten een verkoelende werking, waardoor het aangenamer vertoeven is tijdens hitte. Sedum trekt ook allerlei insecten en dieren aan, wat goed is voor de biodiversiteit. De planten zijn onderhoudsvrij.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.