Hengelo
Video

Hester Scholten: ‘We doen meer dan alleen boeven vangen’

Hester Scholten valt met haar neus in de boter. Als teamchef van basisteam Midden-Twente beginnen in coronatijd en vlak voor feestdagen, waarvan niemand hoe ze gaan uitpakken, omdat er geen vuurwerk mag worden afgestoken. Da’s pittig. En als ze nu een fikse dosis politie-ervaring had, kon ze daar nog op varen, maar ze stapt als ‘doodgewone burger’ een heel andere wereld binnen. Hester Scholten, veel succes gewenst!

'Ik voel me echt welkom'

Toch heeft Scholten zin in haar baan, vertelde ze donderdag 26 november in 1Twente Vandaag. “Ik voel me echt welkom. Hoe ik dat merk? Doordat veel agenten letterlijk zeggen open te staan voor dit experiment.” Want dat is het: een experiment. Iemand zonder politiediploma, die leiding geeft aan 190 mensen die wél zo’n papiertje hebben en soms jarenlange ervaring.

icon_main_quote_red_glyph

"Het beeld dat er elders bestaat over Twentaren, van mensen die nog tijd hebben voor een praatje, dat klopt wel."

Hester Scholten

Tijd voor een praatje

Op 1 november begon ze in haar functie, waarbij ze leiding geeft aan de politie in de gemeenten Hengelo, Haaksbergen, Hof van Twente en Borne. Deze week stelde ze zich voor aan de buitenwereld. Ze woont en werkt al meer dan tien jaar in Deventer en omgeving, maar Twente kent ze alleen van ‘de leuke weekendjes weg’: “Het beeld dat er elders bestaat over Twentaren, van mensen die nog tijd hebben voor een praatje, dat klopt wel. Mensen hebben hier nog niet zo’n haast. Aan de andere kant: het maatschappelijk ongenoegen zie je overal in de maatschappij, dus ook in Twente. Dat zijn dingen waar ik iets mee wil. We kunnen de tendens als basisteam niet keren, maar we kunnen er wel aan werken. Daarbij moeten we ook naar onszelf kijken. Wat kan de politie anders doen?”

Verwarde personen

“Ik hoop verder het vakmanschap van de politie verder uit te dragen. We mogen best laten zien dat we meer doen dan boeven vangen en we mogen best minder bescheiden zijn. We moeten ook om kunnen gaan met verwarde personen. Dan gaat het veel meer om zorg en bescherming bieden aan mensen.”

Vuurwerkverbod

De feestdagen zullen dit keer heel anders worden gevierd in huize Scholten, dan in voorgaande jaren. Hoe kijkt ze daar naar? “Er gaat heel wat op ons af komen als politie. We gaan het vuurwerkverbod handhaven, maar als het even kan, zullen we altijd eerst het gesprek aangaan. Optreden waar het moet, redelijk zijn waar het kan.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.