Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Nieuwe kinderraad Wierden geïnstalleerd: ‘Insectenhotels neerzetten. En meer fietsrekken’

Een tip voor zijn opvolger heeft Milan Hopster, eerste kinderburgemeester van de gemeente Wierden, wel: “Op tijd beginnen met de projecten die je wilt starten, daar liepen wij tegenaan.” De nieuwe kinderburgemeester Guus Paauwe zal de tip ongetwijfeld ter harte nemen: hij heeft een jaar de tijd om zijn plannen ten uitvoer te brengen.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst is maandagavond de nieuwe kinderraad van de gemeente Wierden geïnstalleerd. Levi Molenaar, Brent Teussink, Alain Tuken, Evelien Schasfoort, Gülcan Ibraimi, Nila Hilberink, Lisemare Letteboer, Ynthe ten Hartog, Yill Altena en Saar Onderweegs stelden zich voor en vertelden over hun plannen.

Familieleden

De publieke tribune zat vol met familieleden, en met raadsleden, die hun plek voor even afgestaan hadden aan de kinderraad. Burgemeester Doret Tigchelaar riep hen op te gaan staan, en stelde hen voor, zodat de jeugdige raadsleden alvast kennis met hen konden maken.

Eerlijk en toegewijd

De kinderraadsleden beloofden vervolgens plechtig om hun taak als kinderraadslid eerlijk en toegewijd uit te voeren en goed te luisteren naar de kinderen in de gemeente Wierden. Kinderburgemeester Guus beloofde dat hij zou luisteren naar de ideeën en zorgen van andere kinderen en hun stemmen duidelijk zal laten horen, zijn taken serieus zal nemen en zich in zal zetten om een positieve verandering door te voeren. Milan Hopster overhandigde zijn opvolger vervolgens de ambtsketen.

Elke school een 'klimaatburger'

De nieuwe kinderburgemeester Guus wil graag samen met de kinderraadsleden aan de slag. Hij zet vooral in op het klimaat en wil alle scholen in Wierden aanschrijven met het voorstel om op elke school een ‘klimaatburger’ aan te stellen, om zo samen te zorgen voor een beter milieu in de gemeente Wierden. Hij heeft zin in de nieuwe taak, en alvast praktische plannen: “Planten poten, insectenhotels neerzetten, meer fiets- en wandelpaden. En meer fietsrekken.”

Minder afval

Daarnaast leven er volop ideeën bij de kinderraad: van veilige fietsroutes tot speeltoestellen voor kinderen met een beperking en geld voor kinderen waarvan de ouders geen geld hebben om te kunnen sporten en minder afval in de gemeente.

“In een democratie wordt niet gevochten, in een democratie maken we afspraken”

Veel overleg

In haar speech benadrukte burgemeester Doret Tigchelaar het belang van de kinderraad. “Het is belangrijk jonge kinderen kennis te laten maken met de democratie. Mensen verlangen ernaar om in vrede te kunnen leven. Geen oorlog, een veilige plek, waar de rechten van iedere gerespecteerd worden. Mensen hebben allemaal verschillende ideeën, belangen en idealen. Dat is mooi, maar dat kan ook spanningen opleveren. Daarvoor hebben we de democratie nodig. In een democratie wordt niet gevochten, in een democratie maken we afspraken. Daardoor kunnen we in vrede naast elkaar leven. Dat gaat niet vanzelf: dat kost veel overleg of je er samen uit kunt komen.”

Plannen vooraf voorleggen

Ook lokaal levert een kinderraad voordelen op. “De raadsleden en ambtenaren kunnen hun ideeën en plannen vooraf voorleggen aan de kinderraad, voordat er nog maar iets op papier staat. Dat gaat we meer doen, en dat gaan we op tijd doen. We gaan aan het begin van het schooljaar aan de slag om te kijken welke onderwerpen op de raadsagenda staan waar de kinderraad iets mee kan doen.”

Tigchelaar bedankte de eerste kinderburgemeester van de gemeente, Milan: “Ik vond het geweldig hoe wij het samen hebben gedaan het afgelopen jaar.”

Daarna namen de leden van de nieuwe kinderraad de felicitaties in ontvangst van de aanwezigen

“We zijn heel erg trots op de pannakooi, die er gekomen is”

“Hartstikke leuk om te doen”, vertelde Milan over zijn ervaring als eerste kinderburgemeester van de gemeente Wierden. “We hebben de ideeën met elkaar kunnen bespreken, we hebben ook dingen kunnen uitvoeren. We zijn heel erg trots op de pannakooi, die er gekomen is. En ook op de cheque, die we overhandigd hebben aan Bowie, voor kinderen in armoede."

Uitplannen van projecten

“Waar we best moeite mee hadden was het uitplannen van projecten. We hebben heel veel ideeën gehad, onder andere voor een houtdorp, maar dat ging niet door, door heel veel factoren. Vandaar dat ik de tip aan Guus gaf: begin op tijd met plannen van projecten.”
Hij heeft het afgelopen jaar ervaren wat democratie is. “Ik wist er voor dat jaar niets van af. Ik begrijp nu meer van politiek. En ik kan nu makkelijk vertellen wat democratie is.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.