Verkeer
Stuur appje
Zoek

GroenLinks wil dat Enschedese burgemeester ingrijpt na Oranje-overwinning als 'feesten geen feesten meer is'

20240707 Oranjefeest na Nederland Turkije Enschede Stroinkslanden
Beeld: News United/Dennis Bakker

Het bezetten van parkeerplaatsen en rotondes en het afsteken van vuurwerk. Geen Enschedeër zal het zijn ontgaan dat er zaterdagavond na de overwinning van het Nederlands Elftal op Turkije een massaal volksfeest ontstak in de stad. Hoewel dat in Enschede niet leidde tot incidenten, wil GroenLinks dat de burgemeester wel gaat ingrijpen om een duidelijk signaal te stellen. "We maken ons zorgen wanneer feesten geen feesten meer is."

"Vooropgesteld", zegt fractieleider Bart Peeters Weem, "is het niet zo dat we vinden dat er niet getoeterd mag worden." Hij wil daarmee af van het idee dat hij iets tegen feestvreugde heeft. Waar zijn fractie GroenLinks zich wel zorgen over maakt zijn de verkeersopstoppingen en het massaal afsteken van vuurwerk. "Op meerdere plekken in het land is dit uit de hand gelopen", aldus Peeters Weem. "Rotondes zijn er voor mensen die ergens naartoe willen." Dit gedrag is tegen de wet en daarom wil hij maandagavond in het wekelijkse vragenuurtje van de gemeenteraad weten wat de burgemeester van plan is hier tegen te doen.

De sfeer was goed

Maar burgemeester Roelof Bleker lijkt niet bepaald te porren voor een 'harde lijn'. "In Enschede hadden we vooraf geen signalen dat het geen feestje zou gaan worden", zegt hij over de EK-wedstrijd van afgelopen zaterdag. "Uiteraard hebben we een oogje in het zeil gehouden. Over het algemeen was de sfeer goed."

20240707 Oranjefeest na Nederland Turkije Enschede Stroinkslanden
Lees ook
Oranje heeft weer gewonnen, dus dan weet je het wel... dit zijn de beelden uit feestvierend Enschede

De busroutes (die ook als calimiteitenroute voor hulpdiensten gelden) zijn ondanks de stroom aan auto's in met name het gebied Zuiderval/Kuipersdijk vrijgehouden. "Er is wat vuurwerk afgestoken en hier en daar was er een verkeersopstopping", aldus Bleker. "Komende woensdag (halve finale Nederland-Engeland, red.) wordt hetzelfde beeld verwacht. Zo lang het een mooi feest blijft wil ik uitkijken met ingrijpen."

'Uitzonderlijke situatie'

GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren vinden dat de burgemeester de situatie te lichtzinnig beschouwd, met name als het gaat om het afsteken van vuurwerk. "Waarom is de burgemeester zo strak op andere zaken die verboden zijn en met vuurwerk afsteken niet?", aldus Gertjan Tillema (D66). Volgens Bleker gaat het om een uitzonderlijke situatie: een EK of WK is er immers maar eens per twee jaar. Hij blijft zich daarom richten op excessen.

20240702 Turken in Enschede vieren feest
Lees ook
Feestvreugde en toeterende oren in Enschede na winst van Oranje én Turkije: 'Zaterdag wordt het hoe dan ook feest'

"Het eerlijke verhaal is denk ik dat het zo massaal is, dat er niet te handhaven valt", concludeert Morgan Brejaart (FvD). Fractieleider Hidde Heutink van de PVV verbaast zich erover dat GroenLinks 'zich wel druk maakt na de overwinning van Nederland, maar dat het anderhalve week geleden stil bleef toen de Turken massaal de straat op gingen'. Peeters Weem kaatst daarop de bal terug: "Als de PVV zich, zoals we gewend zijn, druk zou maken om de veiligheid, dan had ik deze vragen niet hoeven stellen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.