Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Groen licht verdere ontwikkeling plannen voor cultuurcentrum Aloysiusschool in centrum Losser

Impressie Aloysiuslocatie
Impressie Aloysiuslocatie
Beeld: Gemeente Losser

Na een schorsing, een ‘Lossers kwartiertje’, is de kogel door de kerk. Het college kan verder met de plannen voor de herinvulling van de Aloysiusschool in het centrum van Losser. Wethouder Marian Oosterbroek zegt, na de schorsing, toe dat de plannen, onderbouwd met een gedetailleerd businessplan, opnieuw naar de raad komen, voordat de verbouw aanbesteed wordt. De gemeenteraad neemt op dat moment het besluit of ze akkoord gaat met de financiële onderbouwing en of er aanbesteed kan worden.

In de tussenliggende periode wordt de raad op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen, zegt de wethouder toe. Dat is voldoende om de fracties over de streep te trekken. Het college krijgt ruim 1 miljoen euro aan middelen om verder te gaan met de plannen.

“Tijd om door te pakken. Hoe langer het duurt, hoe duurder het wordt”

Karakteristiek gebouw

De plannen om de Aloysiusschool te verbouwen tot een cultuurcentrum liggen er al bijna een kwart eeuw. Alle fracties zijn unaniem van mening dat er een mooi plan ligt, dat nu geen vertraging op mag lopen. “Een sociale, culturele, maatschappelijke invulling met behoud van het karakteristieke gebouw en de door ons zo gewenste zaal: één van de speerpunten uit ons verkiezingsprogramma”, aldus Martha Horstman-Hoekstra van Burgerforum. Wat Burgerforum betreft is het tijd om door te pakken, ondanks de onzekerheden: “Hoe langer het duurt, hoe duurder het wordt.”

Niet meteen akkoord

“Een ingrijpend voorstel”, meent Gerry Waanders (CDA). “In het voorstel staat dat meteen groen licht gegeven moet worden om direct het plan te gaan realiseren, zonder dat er een stap tussen zit, waarin de raad nog een keer de kosten tegen het licht kan houden.” Waanders vindt het financieel onverantwoord om daar meteen akkoord mee te gaan. Het CDA mist een structureel overzicht van de exploitatie- en beheerkosten. “En zou een volledige nieuwbouw niet tot een goedkoper, constructief beter en duurzamer plan leiden? Het pand zou gesloopt en herbouwd kunnen worden volgende de oorspronkelijke plantekeningen.”

Inzicht in exploitatie

Ook Ronald Ringenoldus van D66 heeft vraagtekens bij de plannen zoals die voorliggen en heeft twijfels over het financiële gedeelte én het nu al definitief opdracht verlenen aan het college voor de realisatie. “We kunnen prima instemmen met het door ontwikkelen van het project, maar we hebben meer inzicht nodig in de exploitatie”, aldus Ringenoldus.

“Contacten leggen met het onderwijs om de jeugd vaker naar het theater te krijgen”

Bert Voerman, PvdA, is enthousiast over het plan (“volgende week hamerstuk”) en geeft alvast voorzetjes voor een nadere invulling. “Serieus bezig gaan met de organisatie van theatervoorstellingen en tentoonstellingen. Contacten leggen met het onderwijs om de jeugd vaker naar het theater te krijgen. En samenwerking met de lokale horeca.”

Harry Heegen, VVD, vindt het voorstel nog geen hamerstuk. “Er zijn nog veel onduidelijkheden, onder andere over de kosten. Het voorstel is nog niet rijp voor besluit, maar mag ook geen vertraging opleveren.”

Stap te ver

Een nadere uitwerking van het voorkeursscenario, dat willen de fracties allemaal. Daar mag ook geld voor beschikbaar komen. Maar het college nu al opdracht geven tot realisatie, dat is voor de fracties van CDA, D66 en VVD nog een stap te ver.

Hamerstuk

Wethouder Oosterbroek komt de fracties daarin tegemoet, met een tussenstap waarbij de raad beslist over de financiële onderbouwing en daarna pas kan er een aannemer gezocht worden. Het college kan verder met het nader uitwerken van het voorkeursscenario voor de herinvulling van de Aloysiuslocatie. Het voorstel gaat als hamerstuk naar de raadsvergadering van 9 juli, mét een stemverklaring van het CDA.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.