Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuw trainingscomplex niet klaar in zomer 2025: FC Twente moet periode overbruggen

20240628 Topsportcampus Diekman impressie Reitsema Partners Enschede
Een impressie van het toekomstige trainingscomplex op Het Diekman
Beeld: FC Twente/Reitsema+Partners

FC Twente zal volgend jaar rekening moeten houden met een tijdelijk alternatief voor de trainingen van de eerste selectie. Het huidige contract voor het trainingscentrum op Sportpark Veldwijk in Hengelo loopt in de zomer van 2025 af, maar het is nagenoeg zeker dat de nieuwe accommodatie op Het Diekman dan nog niet speelklaar is. De overbruggingsperiode zal in het gunstigste geval een half jaar gaan duren.

De gemeenteraad van Enschede besluit over twee weken over een miljoeneninvestering die nodig is om de terugkeer van het FC Twente naar 'oale groond' überhaupt mogelijk te maken. Ervan uitgaande dat het licht op groen gaat, kan er direct na de zomervakantie worden begonnen met de voorbereidingen op het sportpark waar tot voor kort Sportclub Enschede voetbalde.

Grond in voorjaar opleveren

Maar er moet nog het nodige gebeuren op het complex. Eerst zullen er bodemonderzoeken en flora- en fauna-onderzoeken moeten plaatshebben. Vervolgens start de procedure voor het verlenen van een vergunning. Pas daarna kan de gemeente de bestaande opstallen slopen en het terrein op Het Diekman bouwrijp maken. Als dit alles zonder vertragingen en bezwarenprocedures verloopt, zou de grond in april of mei 2025 aan de investeerders (Reggeborgh) van het trainingscentrum overgedragen kunnen worden.

Topsportcampus bovenaanzicht impressie Enschede Diekman
Lees ook
Enschede investeert miljoenen om trainingscomplex FC Twente mogelijk te maken: 'In 2025 bouwen'

De aanleg van trainingsvelden neemt wellicht niet veel tijd in beslag, maar het ligt voor de hand dat er volgend jaar zomer geen spiksplinternieuw trainingscentrum op Het Diekman staat. In het raadsvoorstel dat over twee weken in het stadhuis wordt besproken staat 'dat FC Twente in het positieve scenario voor ongeveer een jaar een overbrugging zal moeten vinden'. Sportwethouder Niels van den Berg liet donderdag aan 1Twente weten dat hij hoopt dat het bij een half jaar blijft.

Alternatieven afwegen

Hoe dan ook: er zal iets moeten worden bedacht. In principe is het namelijk de bedoeling dat FC Twente het trainingscentrum in Hengelo per 1 juli 2025 verlaat. Het terrein naast het FBK-stadion is dan het domein van de FC Twente/Heracles Academie, ofwel gezamenlijke jeugdelftallen van de profclubs uit Enschede en Almelo. De gemeente Hengelo investeert 115.000 euro per jaar in die ontwikkeling, die nog wel meer vorm moet krijgen.

20230808 Trainingscentrum Hengelo FC Twente Heracles Google Streeview
Lees ook
Academie FC Twente en Heracles blijft in Hengelo na forse investering door gemeente

Woordvoerder Richard Peters van FC Twente bevestigt dat het contract in Hengelo volgend jaar zomer afloopt. "Mochten we inderdaad meer tijd nodig hebben: we zijn naar alternatieven aan het kijken, waarbij Hengelo ook een optie is." Daarmee doelt Peters op een eventueel langer verblijf bij het huidige trainingscentrum. Geluiden binnen de gemeente Enschede spreken ook over een alternatieve invulling - al dan niet met tijdelijke bebouwing - op Het Diekman.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.