Verkeer
Stuur appje
Zoek

Academie FC Twente en Heracles blijft in Hengelo na forse investering door gemeente

20230807 Nico Jan Hoogma - Foto Ernst Bergboer
Nico Jan Hoogma te gast in 1Twente Voetbaltijd
Beeld: Ernst Bergboer

Technisch directeur Nico-Jan Hoogma van Heracles is blij met het feit dat de gemeente Hengelo mee gaat investeren in een verbouwing van de FC Twente/Heracles Academie op sportpark Veldwijk in Hengelo tot een topsportlocatie. Dat vertelde hij deze week in het voetbalprogramma 1Twente Voetbaltijd. "Onze gezamenlijke voetbalacademie moet naar het hoogste niveau. Dat gaan we aanpakken.”

Hij vindt gehoor bij de gemeente Hengelo die jaarlijks 115.000 euro beschikbaar stelt om de accommodatie voor de FC Twente/Heracles Academie op sportpark Veldwijk forst op te verbeteren. De trainingsfaciliteiten zijn op dit moment verre van ideaal en passen volgens de twee profclubs niet bij een topsportacademie. De geschatte investeringen voor renovatie en nieuwbouw bedragen ongeveer 6 miljoen.

Dreiging van de baan

De Hengelose politiek maakte zich zorgen over een eventueel vertrek van de academie. Die dreiging is nu van de baan.

trainingscomplex fct veldwijk hengelo
Lees ook
Raadsleden maken zich zorgen over toekomst FC Twente in Hengelo

"De academie heeft een belabberde uitstraling. De kantoren zijn een opstapeling van containers", schreef Lokaal Hengelo-raadslid Glenn Dedecker ruim een maand geleden aan het college. Dedecker was bang dat FC Twente, naast het eerste elftal, ook de academie naar een andere gemeente zou verhuizen, omdat er maar geen haast wordt gemaakt met renovatie van het complex op sportpark Veldwijk. Zoals bekend wordt de selectie van FC Twente gehuisvest op Het Diekman in Enschede.

Topsportfaciliteiten

Volgens Nico-Jan Hoogma is het beste bijna niet goed genoeg en moet de vernieuwde locatie van de academie een trainingscomplex worden met topsportfaciliteiten. “Wat doen trainers met onze talenten? Hoe leiden ze onze talenten op? Dat is belangrijk.”

Het is niet voor niets dat een flink deel van de Almelose selectie opgeleid is op de gezamenlijke academie. FC Twente en Heracles werken in Hengelo prima samen, schetst Hoogma. “De verhouding samenwerking en financiën is fifty-fifty. De spelers maken vervolgens hun eigen keus voor de club waar ze willen spelen.” Hij somt vlot op dat de afgelopen jaren zeker acht spelers voor zijn club kozen. “Misschien kiezen ze wel Heracles, omdat ze bij ons sneller in de basis staan.”

Handhaving

Dat betekent ook dat de Almeloërs het nieuwe seizoen beginnen met een flink aandeel zelf opgeleid talent. Die spelers moeten Heracles in de eredivisie houden. En dat gaat lukken volgens Hoogma: “Het doel is zo snel mogelijk handhaven. Dat is het beste. In het rechterrijtje zijn heel veel clubs aan elkaar gewaagd. Wij steken daarboven uit.

“Misschien kiezen ze wel Heracles, omdat ze bij ons sneller in de basis staan”

Op de vraag of er ooit een bestuursfunctie bij FC Twente voor hem inzit, antwoordt de oud-speler van zowel Heracles als FC Twente resoluut: “Onmogelijk. Daarvoor is mijn band met Heracles te hecht." Hij voegt er aan toe: "Als dat al ooit aan de orde zou komen."

icon_main_info_white_glyph

Voetbaltijd

1Twente Voetbaltijd wordt elke maandagmiddag om 17.00 uur uitgezonden op het televisiekanaal van 1Twente (Ziggo 40 en KPN 1428, Tweak 276) en op het YouTubekanaal van Voetbaltijd. De show wordt gepresenteerd door Mick van Halst en analist René Wagelaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.