Twente
Hengelo

Daniëlle Schokker: 'Ik ben op aarde om mensen te helpen'

Daniëlle Schokker startte ruim 5 jaar geleden Stichting Buddiez, een organisatie die zieke en eenzame kinderen koppelt aan 'gezonde kinderen'. Onlangs droeg de Hengelose het stokje over aan Gerrit-Jan Hunting uit Enschede. Ze wil hem niet voor de voeten lopen, maar blijft op de achtergrond wel betrokken bij de stichting. Maandag 23 november was ze te gast bij 1Twente Vandaag: “Na vijf jaar staat de fundering, nu is het aan Gerrit-Jan, iemand met een frisse blik, om Stichting Buddiez uit te bouwen en verder te professionaliseren.”

'Afstand mag geen rol spelen'

Anno 2020 staat de stichting als een huis. Vele tientallen kinderen hebben dankzij Daniëlle en haar team een maatje gevonden voor een korte periode of juist voor langere tijd. Elke maand zijn er activiteiten waar de kinderen elkaar ontmoeten en waar ze zien dat ze niet alleen zijn met hun ziekte, hun eenzaamheid of hun gevoel dat ze er helemaal alleen voor staan. Dat wil zeggen: dat wás het geval tot het virus toesloeg. Vanaf dat moment lagen de groepsactiviteiten stil. Daniëlle: "De maatjes ontmoeten elkaar wel gewoon. Daarbij zijn geen volwassen vrijwilligers nodig, omdat de kinderen zo gekoppeld zijn, dat ze bij elkaar in de buurt wonen. Afstand mag geen rol spelen."

Knuffels tekenen2
Het begon allemaal in 2015. Hier zijn kinderen druk met het tekenen van knuffels voor zieke kinderen in de bieb in Enschede. © Buddiez

Werelddierendag

Daniëlle kreeg het idee voor dit ‘datingbureau voor zieke kinderen’ toen ze werd gevraagd een activiteit voor deze doelgroep te verzorgen een Culturele Zondag in Enschede. "Ik kreeg het verzoek in juni 2015. Of ik op 4 oktober van dat jaar met kinderen knuffels wilde tekenen in de bieb in Enschede. Die zouden daarna worden overhandigd aan kinderen in het ziekenhuis. Toen ik die avond in juni in ben lag, bedacht ik me dat er helemaal niets structureels was voor zieke kinderen. Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen. In september was de eerste activiteit: met een groep zieke kinderen naar een thuiswedstrijd van FC Twente. Prachtig was dat! Later kwamen er ook kinderen bij die eenzaam zijn, omdat ze moeilijk contact maken. Dat kunnen bijvoorbeeld kinderen zijn die naar het speciaal onderwijs gaan elders in de stad of nog verder weg en daardoor het contact met de kinderen uit hun straat en wijk verliezen. Met Buddiez geven wij ze nieuwe vriendjes.”

icon_main_quote_red_glyph

"Ik heb het gevoel dat ik daarom op aarde ben: om mensen te helpen, zonder dat ik daar iets voor terug hoef te hebben.”

Danielle Schokker

60 uur per week

In het begin stak Daniëlle er soms meer dan 60 uur per week in, maar kreeg ze nauwelijks respons: “Ik vroeg me af of het de investering wel waard was. Toen ik op een dag een moeder sprak, die me vertelde dat haar kind dankzij zijn maatje eindelijk ’s ochtends weer met plezier uit z’n bed klom, wist ik het: híer doe ik het voor. Toen was het ineens een stuk makkelijker om verder te gaan.” Volgens de Hengelose is er meer dan ooit behoefte aan contact in deze vreemde tijd: “Door corona zijn veel kinderen soms langere periodes thuis van school. Er wordt ook minder gespeeld bij vriendjes. Ze willen wel, maar het contact leggen is ineens moeilijker.” Voor die kinderen kan Stichting Buddiez een uitkomst zijn.

'Daniëlle Inspireert'

Nu Daniëlle minder tijd aan Buddiez kwijt zal zijn, stort ze zich op haar bedrijf 'Daniëlle Inspireert' en ze gaat weer naar school: “Ik ben begonnen aan een bachelor Europese Studies. Daarmee hoop ik straks in heel Europa mensen te kunnen inspireren met mijn verhaal. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen. Ik heb het gevoel dat ik daarom op aarde ben: om mensen te helpen, zonder dat ik daar iets voor terug hoef te hebben.”

Daniëlle Schokker Ernst Bergboer
Daniëlle Schokker: “Ik ben begonnen aan een bachelor Europese Studies. Daarmee hoop ik straks in heel Europa mensen te kunnen inspireren met mijn verhaal. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen. " © Ernst Bergboer / 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.