Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelose veteranen maken plan voor eigen onderkomen: ’Plek die bij onze kameraadschap past’

Wilfred Schooten, Marc van Rijn en Albert Zomer
De bestuursleden Wilfred Schooten, Marc van Rijn en Albert Zomer
Beeld: Björn van den Elst

Almelose Veteranen kunnen plannen maken. Vorig jaar werd het Veteranen Comité Almelo (VCA) officieel in stichtingsvorm gegoten en dat maakte de weg vrij om middelen te genereren. De vurige wens is een eigen onderkomen.

Dat laat voorzitter en oud-militair Albert Zomer van de Stichting Veteranen Almelo deze week weten tijdens de 14de Almelose Veteranendag. Deze dag wordt jaarlijks gehouden in samenwerking met de gemeente Almelo en de inspanningen worden alom gewaardeerd door militairen en oud-militairen met een missieverleden.

”Er ontbreekt alleen nog één ding en dat is een plek waar veteranen bij elkaar kunnen komen”, geeft Zomer aan. ”Het hoeft niet zozeer een eigen plek te zijn, wel graag een plek met eigen faciliteiten. Dat kost geld en die middelen hebben we nooit kunnen genereren omdat het Veteranen Comité Almelo geen officiële status had. Nu de werkgroep in een stichtingsvorm is ondergebracht, kunnen we subsidies aanvragen en wordt het voor donateurs makkelijker hulp te bieden.”

Veteranendag Almelo
Jeugd in schutkleur tijdens Veteranendag Almelo
Beeld: Björn van den Elst

De 14de Veteranendag begon met een kranslegging door kersvers burgemeester Richard Korteland op het graf van Jacco Westendorp op de Algemene Begraafplaats. Jacco Westendorp kwam op 8 december 1994 op 32-jarige leeftijd om bij een ongeval op missie in de Sinaï. De kranslegging geschiedde in bijzijn van de zus van Jacco. Zomer: ”Het verlies van Jacco heeft er destijds stevig ingehakt. Van die missie in Egypte is één iemand nooit teruggekomen.”

“Saamhorigheid en kameraadschap staan voorop. Daarom is de plek met eigen faciliteiten zo belangrijk”

Het dagelijks bestuur van de Stichting Veteranen Almelo bestaat naast voorzitter Zomer verder uit secretaris Wilfred Schooten en penningmeester Marc van Rijn. De organisatie vertegenwoordigd 375 in Almelo geregistreerde veteranen. Geheel naar de lijfspreuk Veteranis in Sempiternum (Veteraan voor Altijd) in het logo van de Veteranen Almelo bestaat er een hechte band tussen veteranen.

”Saamhorigheid en kameraadschap staan voorop”, benadrukt Zomer. ”Daarom is de plek met eigen faciliteiten zo belangrijk. We maken nu gebruik van het clubhuis van vogelvereniging De Goudvink aan de Seringenstraat en daar zijn we de mensen zeer erkentelijk voor.”

Marcherende Veteranen
Perfect in de maat, nooit verleerd
Beeld: Björn van den Elst

Omdat de stichting in oktober is opgericht en de gemeentebegroting dan al is vastgelegd, waren de veteranen te laat met de subsidieaanvraag voor dit jaar. ”We moeten dus nog even geduld hebben. Plannen voor de toekomst zijn we aan het uitwerken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.