Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Grensoverschrijdende carnavalsvereniging verkoopt de hele zomer Duitse braadworsten voor eigen dansgala

Dinkelfunken
Beeld: Münsterländer Dinkelfunken

Sinds 2019 is de grensstreek van Twente een grensoverschrijdende carnavalsdansvereniging rijker, de Münsterländer Dinkelfunken. De vereniging reikt van Münster tot aan Oldenzaal. “In Duitsland is het heel gebruikelijk om een eigen dansgala te hebben, maar dat hebben wij nog niet”, legt voorzitter (of Präsident) Johan Scheffer uit. “Door braadworsten te verkopen, willen wij ook zo’n dansgala realiseren.”

De Münsterländer Dinkelfunken is vijf jaar geleden ontstaan. “Mijn vrouw gaf jarenlang les aan jonge dansers, maar door gebrek aan sponsoring waren we in 2019 gedwongen om met die lessen te stoppen”, legt Scheffer uit. Maar stoppen was laatste waar deze dansers aan dachten. “Een paar weken later stonden ze voor de deur om ons te vertellen dat ze door wilden dansen.”

“Ouders gingen de kleding zelf subsidiëren”

Met de handen in de haren werd nagedacht over een oplossing voor deze jonge en fanatieke dansers. “Vaders, moeders, opa’s, oma’s, kennissen; iedereen stak de koppen bij elkaar”, zegt de voorzitter. En met resultaat. “Zij gingen de danskleding van hun kinderen zelf subsidiëren. Zo is in 2019 Münsterländer Dinkelfunken ontstaan.”

Dansgala

De carnavalsvereniging bestaat inmiddels uit zo’n vijftig dansers in verschillende leeftijdscategorieën. Het enige dat nog ontbreekt, is een eigen dansgala. “Onze dansmarietjes zagen dat veel verenigingen eigen gala’s hadden en dat wilden zij ook”, aldus voorzitter Scheffer.

Zomervakantie

Vandaar dat er actie ondernomen wordt. “De dansers gaan tijdens de gehele zomervakantie iedere zaterdag braadworsten verkopen”, zegt de Präsident. “Zo hopen we dit jaar, en zéker volgend jaar, een eigen dansgala te hebben voor onze dansers.” De verkoop van de worsten loopt van zaterdag 29 juni tot 12 augustus op de parkeerplaats aan de Königstraße in Gronau.

Audiofragment
Grensoverschijdende Carnavalsvereniging De Dinkelfunken gaat worst verkopen | Johan Scheffer
Grensoverschijdende Carnavalsvereniging De Dinkelfunken wil de dansmarietjes in nieuwe kleding steken
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.