Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Journalist Michiel Vos naar Tubbergen en De Lutte: ‘Amerika is een voorbeeld én een waarschuwing’

Vos in de vs
Michiel Vos
Beeld: Boekhandel Broekhuis

‘Vos in de VS’ is de titel van het nieuwe boek, dat Amerika-correspondent Michiel Vos tijdens een toer van drie weken door Nederland presenteert. Vrijdagmiddag 21 juni kan men de schrijver ontmoeten in de bibliotheek in ’t Oale Roadhoes, Grotestraat 60 in Tubbergen. Vrijdagavond 21 juni houdt Vos over zijn ervaringen met ‘the American way of life’ een lezing in De Lutte.

icon_main_info_white_glyph

Lezingen Vos

Het programma in de bibliotheek in Tubbergen begint om 15.30 uur. Inloop vanaf 15.00 uur. De middag is inclusief een kop koffie/thee en iets lekkers. Entree 10 euro. Aanmelden via www.bibliotheektubbergen.nl
De vrijdagavond in De Lutte is uitverkocht.
De bijeenkomsten zijn georganiseerd in samenwerking met Boekhandel Broekhuis.

“Na ruim 20 jaar in Amerika is het tijd voor een boek, waarin ik probeer uit te leggen wat er toch aan de hand is met dat land. Hoe komt het land een beetje ontspoort, maar daarnaast nog steeds voor inspiratie zorgt. Allebei: Amerika is een voorbeeld én een waarschuwing”, zegt de schrijver in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

Audiofragment
Michiel Vos presenteert zijn nieuwe boek Vos in de VS in De Lutte
Over zijn leven in de VS en zijn nieuwe boek Vos in de VS, een avond met Michiel Vos op vrijdag 21 juni, bij Landgoed De Wilmersberg.

Sneller en directer

Waarom Nederlanders zo geïnteresseerd zijn in dat land? “Als je naar de VS kijkt kijk je eigenlijk naar je eigen land over 5 of over 10 jaar. Amerika is een land waar dingen sneller en directer gebeuren. Er is weinig overheid, er zijn geen remmen in de maatschappij. Je ziet ontwikkelingen eerder”, is de verklaring van Vos. “Wat er in Amerika gebeurt, gebeurt over 5 of over 10 jaar ook in Nederland. Dat zie je aan dingen als het skatebord en de popmuziek, tot politieke en economische ontwikkelingen. Van klein tot groot, alles.”

“Als je in Amerika de macht hebt, heb je veel meer macht dan in Nederland”

Nerveus landje

Die ontwikkelingen kunnen ook een waarschuwing inhouden, benadrukt Vos. “We zien ook processen in de VS, die we in Nederland of België liever niet hebben. Amerika is een beetje een ruig en nerveus landje.”

Bizarre situaties

Wat de politiek betreft staat er de komende tijd heel wat op het spel. Op 5 november 2024 zijn de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. De strijd om het Witte Huis is in volle gang.
“Als je in Amerika de macht hebt, heb je veel meer macht dan in Nederland”, aldus Vos. In zijn boek schrijft hij over fundraising, waarbij geld opgehaald wordt voor politici. “De meest bizarre situaties en de meest kleurrijke mensen kom je dan tegen. In Nederland kennen we dat niet.”

Boze Amerikanen

Niet alleen de happy few komt voor in het boek, ook boze Amerikanen maken er hun entree. “Mensen zijn boos over het feit dat ze niet gehoord worden bijvoorbeeld, en dat leidt vaak tot een stem voor Donald Trump. Andere mensen ergeren zich omdat Biden, 81 jaar, nog weer president wil worden.”

“We are in on the joke, zeggen we in Amerika”

Trump versus Biden

Een glazen bol heeft ie, gelukkig niet, zegt hij daar zelf over. “Wat er in november bij de presidentsverkiezingen gaat gebeuren weet ik niet. Niemand in Amerika heeft een glazen bol. De Amerikanen zijn zelf ook in verwarring daarover. We are in on the joke, zeggen we in Amerika.”
“Een man van 77 die het opneemt tegen een man van 81 en die willen allebei president worden. Als je kijkt naar de peilingen zou het heel goed mogelijk zijn dat Trump wint. Hij staat voor in alle opiniepeilingen. Dat terwijl hij drie jaar geleden, na de bestorming het Capitool, politiek zo’n beetje doodverklaard werd. Aan de andere kant hebben we een zittende president, die het niet eens zo slecht doet, maar wel heel krakkemikkig overkomt en steeds de uitgang van het podium niet kan vinden. Dan gaan mensen ook denken ‘heeft ie het nog wel, kan ie het nog aan’.”

Vos in de VS

In zijn boek Vos in de VS en tijdens de lezing legt Vos uit hoe het er in het huidige Amerika aan toe gaat. Om zijn boek te promoten reist hij drie weken kriskras door Nederland. Dinsdag was hij in Middelburg, vrijdagmiddag 21 juni is hij in Tubbergen, vrijdagavond op landgoed De Wilmersberg in De Lutte.

icon_main_info_white_glyph

Michiel Vos (53) is jurist, journalist en Verenigde Staten-correspondent. Hij werd geboren in Groningen. Het gezin verhuisde naar Maastricht in verband met het werk van zijn vader en Vos groeide daar op.
In 2003 vertrok hij naar Amerika. Twee jaar later trouwde hij met Alexandra Pelosi, eveneens journalist en documentairemaker, de dochter van Nancy Pelosi, de voormalige Democratische fractieleider in het Huis van Afgevaardigden.
Vos heeft zowel de Nederlandse als de Amerikaanse nationaliteit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.