Verkeer
Stuur appje
Zoek

Honderd ROC-studenten oogsten waardering en geld voor veteranen met mars langs Enschedese herdenkingsplekken

Honderd studenten van het ROC van Twente verzamelden vanmorgen vroeg om samen door Enschede te marcheren. Het gaat om leerlingen van de VeVa, een opleiding die jongeren voorbereidt op een baan binnen de krijgsmacht. Ze marcheerden door Enschede om geld in te zamelen voor de stichting Hulp voor Helden en aandacht te vragen voor Nationale Veteranendag.

De studenten lopen een route waarbij ze langs de Oosterbegraafplaats, het Indië-monument, de beeldengroep in het Volkspark, het monument van de krijgsgevangenen in Enschede en de Westerbegraafplaats marcheren. “Het is goed voor de leerlingen dat ze de verhalen kennen achter de monumenten in ‘hun’ Enschede”, vertelt docent militaire vakken Ralph Baart.

Zestien kilometer

De mars is een blijk van waardering voor de inzet van militairen in oorlogen en conflicten. Directrice van de Stichting Hulp voor Helden Ingrid Boots vertelt: “Maar we zetten ons daarnaast ook in voor het welzijn van militairen aan het thuisfront."

Lees verder onder de afbeelding.


VEVA staat stil bij monument 20240614
Leerlingen van de VeVa krijgen uitleg naast de graven van Gemenebest-gevallenen uit de Eerste Wereldoorlog in de Oosterbegraafplaats
Beeld: Niels Wesselink

De studenten oogsten met deze mars geld en waardering. Daarnaast blijkt het een zeer leerzame dag. Student Damian Koopmans: “Het is leuk om door Enschede te marcheren, langs al deze bijzondere plekken. Je leert zo veel meer van de geschiedenis en ziet ook van alles.”

VeVa

De mbo-opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa) bereidt jongeren voor op een baan binnen de krijgsmacht. Tijdens deze studie wisselen studenten theorielessen bij het ROC af met praktijklessen bij Defensie. Koopmans: “Het is eigenlijk een voorportaal van militaire dienst.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.