Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dag van de bouw: kijken bij het sluitstuk van het Roombeek na de vuurwerkramp

Op de locatie van de voormalige Twentse Textiel Maatschappij (Tetem) wordt driftig gebouwd. Tetem III en IV vormen het sluitstuk van het vernieuwde Roombeek, dat na de vuurwerkramp uit de as herrees. Op de Dag van de bouw - zaterdag - is de bouwplaats geopend voor publiek. Uitvoerder Bas Klein Haarhuis vertelt in het Twents Kwartearken wat er te doen is.

Tetem III en IV, beide appartementencomplexen, verrijzen aan weerszijden van het pand waar sinds 2012 de AKI is gevestigd: Tetem II. Tetem I staat ernaast, tegenover de MuseumFabriek, en herbergt het gelijknamige instituut voor beeldende kunsten en appartementen erboven. Toparchitect Pi de Bruin tekende voor de supervisie over heel die vernieuwing van Roombeek, en ook voor die van Tetem III: een iconisch ontwerp dat subtiel verwijst naar de gehavende gevels van na de ramp.

Bouwen op een postzegel

Wie meer wil weten over de gedachte achter dat ontwerp, moet vooral morgen langskomen. Dat ontwerp komt trouwens van de tekentafel van Tangran Architecten uit Amsterdam, niet die van Pi de Bruin zelf.

Maar de Enschedese aannemer Koopmans Bouwgroep en onderaannemers trekken veel meer uit de kast om nieuwsgierigen kennis te laten maken met hun wereld. “Dit is bouwen op een postzegel”, zegt Klein Haarhuis, namens Koopmans Bouwgroep verantwoordelijk voor de uitvoering. Dat is: een dans met grote vrachtwagens en bouwkranen op een heel klein podium. Zonder dat er ongelukken gebeuren.

Schoorsteen van Pisa

Een historisch podium, ook. Dat betekent dat er wordt gebouwd met zorg voor de geschiedenis van de plek. Zo moest eerst de oude schoorsteen - een van de weinige die nog doen denken aan de tijd dat Enschede de stad van honderd schoorstenen was - worden rechtgezet.

Lees verder onder de afbeelding.


  • Tetem III - artist impression
    Tetem III, een iconisch ontwerp dat subtiel naar de vuurwerkramp verwijst, is het sluitstuk van het vernieuwde Roombeek.
    Beeld: Koopmans Bouwgroep
  • Tetem III - artist impression
    Tetem III, een iconisch ontwerp dat subtiel naar de vuurwerkramp verwijst, is het sluitstuk van het vernieuwde Roombeek.
    Beeld: Koopmans Bouwgroep

“Die had een flinke klap gekregen van de vuurwerkramp”, weet de uitvoerder. Ga je dan zwaar grondwerk doen, dan heb je voor je het weet een Schoorsteen van Pisa in je stad. Of erger. Overigens is die Tetem-schoorsteen dit jaar een eeuw oud.

‘We gaan er iets leuks van maken’

Behalve die kennismaking met architectuur, bouw, maar ook bijvoorbeeld constructietechnieken, belooft Klein Haarhuis ook vermaak. Kinderen kunnen ervaren wat het is om het stuur en de hendels van een graafmachine in handen te hebben. Of gewoon een troffel om een muurtje te metselen. Klein Haarhuis: “We hebben er met een hele groep, ook van veel onderaannemers, een vrije dag voor opgeofferd, maar dat hebben we er graag voor over.”

Lees verder onder de afbeelding.


Bas Klein Haarhuis
Uitvoerder Bas Klein Haarhuis vertelde in 1Twente Vandaag wat er zaterdag staat te gebeuren tijdens de Nationale dag van de bouw op het voormalige Tetem-terrein in Enschede.
Beeld: Ernst Bergboer

Het is zaterdag de zeventiende editie van die Dag van de bouw. Het is niet voor het eerst dat de uitvoerder van de Enschedese bouwgroep erbij is. Zijn ervaring is positief. “De bouw is een hartstikke mooie bedrijfstak en dat willen we laten zien. We gaan er weer iets leuks van maken.”

icon_main_info_white_glyph

Dag van de bouw - Tetem III en IV

Koopmans Bouwgroep

zaterdag 8 juni 2024 - 10 tot 16 uur

Hulsmaatstraat 52 K, Enschede

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.