Verkeer
Stuur appje
Zoek

Meedoen belangrijker dan winnen voor walking footballers Almelo City Cup: ‘Totdat je in het veld staat’

Almelo City Cup
Beeld: Björn van den Elst

De Almelo City Cup is donderdag aan de tweede en laatste dag begonnen. De achtste editie van dit internationale walking football toernooi wordt deze keer op de velden van Oranje Nassau en SV Almelo afgewerkt. In Erve Asito wordt het kunstgras vervangen door een natuurlijke grasmat.

Zo'n 50 mannen- en vrouwenteams uit zeven verschillende landen arriveerden dinsdag in Almelo om zich woensdagmorgen op het hoofdveld van SV Almelo te melden voor de opening van het toernooi. De ploegen komen uit alle windstreken; van Denemarken, België en van Duitsland tot Engeland, Schotland, Polen en Litouwen. En uit eigen land uiteraard. Zo zijn de veteranen van Vitesse’63 uit Koekange (plaatsje tussen Meppel en Hoogeveen) ook weer van de partij. ”Het is een fantastisch toernooi”, vertelt Luuk Vos enthousiast. ”We zijn er altijd nog bij geweest.”

Sceptisch

Walking Football is een ideaal – inmiddels ook inclusief - alternatief voor (oud) voetballers die het spelletje niet kunnen missen. Ook voor liefhebbers die altijd al een balletje wilden trappen en daar nooit aan toekwamen, blijkt dit een welkome uitvinding. Henk van Dijk van de Drentse voetbalkameraden moest overigens wel een drempeltje nemen, verklapt hij. De voormalig vedette van eerste team van Vitesse’63 moest even schakelen voor hij eraan begon. ”Ook ik was aanvankelijk sceptisch. Een voetballer hoort achter de bal aan te rennen. Dat is wat je altijd hebt gedaan. Maar dat is helemaal niet nodig op onze leeftijd. Dankzij Walking Football kom ik weer op het veld en maak ik deel uit van een heerlijke sociale omgeving die ik jarenlang niet meer heb beleefd. Dat was in 1992, toen ik op 37-jarige leeftijd stopte, ineens weg.”

Maathuis opening
Opening City Cup: locoburgemeester Arjen Maathuis voor een volle tribune bij SV Almelo
Beeld: Björn van den Elst

Belevenis

Aanvoerster Magda Dekker van het eerste vrouwenteam van Goldstars Heracles laat weten dat meedoen belangrijkers is dan winnen. Totdat de dames in het veld staan, voegt ze er toch maar snel aan toe. ”Dan wil je altijd winnen. Zo werkt dat. Maar het belangrijkste is dat iedereen mee kan doen. En dan bedoelen we ook echt iedereen. Daarvoor hoef je geen topspeler te zijn. Het sociale aspect telt zwaar. Het gaat bij walking football om de gezelligheid. Ook in dit toernooi. En het weerzien met de andere teams is echt een belevenis.”

“Ouderen blijven in beweging en komen tegelijkertijd onder de mensen. Mooier kun je het niet krijgen”

Bestuurder Guido Eggermont van Gold Stars Heracles benadrukt de functie van walking football en dit toernooi nog maar eens. ”Dit is een uniek toernooi waarvan je er maar een paar in Europa hebt. Ploegen komen ieder jaar weer graag naar Almelo omdat het een goed georganiseerd is en door veel partijen enthousiast wordt gefaciliteerd. De sociale en maatschappelijke functie wordt breed onderkend. Ouderen blijven in beweging en komen tegelijkertijd onder de mensen. Mooier kun je het niet krijgen.”

Rob Toussaint City Cup
Directeur Rob Toussaint van Heracles Almelo spreekt de gasten toe
Beeld: Björn van den Elst

Belangrijk voor stad

Ook algemeen directeur Rob Toussaint van de profs van Heracles Almelo verzekert dat Walking Football meer is dan een potje wandelvoetbal voor ouderen. Pal voor de presentatie van de twee nieuwe spelers Ivan Mesik en Lorenzo Milani van het grote Heracles, verrichtte Toussaint woensdag samen met locoburgemeester Arjen Maathuis de officiële opening. ”Hier maken we tijd voor omdat het een belangrijk toernooi is voor de stad, voor de clubs op deze locatie en voor al die mensen uit binnen- en buitenland die hier naartoe zijn gekomen. Als je ziet hoe enthousiast iedereen is, maakt dat je blij. Dit wil je niet missen.”

Vrouwen Gold Stars
De vrouwen van Goldstars Heracles met Marjan Dijkhuis (midden) in actie
Beeld: Björn van den Elst

Vrouwen Goldstars

De vrouwen doen sinds een paar jaar ook mee. De 70-jarige Goldstar Marjan Dijkhuis is helemaal verknocht aan het spelletje en geniet met volle teugen van de Almelo City Cup. ”Ik vind het een geweldig toernooi. Het is goed georganiseerd en de sfeer is hartelijk en gezellig.” En de dames gaan internationaal. ”We zijn in Polen geweest en dat was een hele mooie ervaring.” En vindt Marjan meedoen nou ook belangrijker dan winnen? ”We gaan voor altijd de lol, maar niet alleen voor de lol. Voor iedereen geldt denk ik wel dat als je in het veld staat je ook wilt winnen.”

City Cup wachten tussen de wedstrijden
Toernooigevoel jeugdjaren herleeft: met zakje chips en drinken wachten op volgende duel
Beeld: Björn van den Elst

Afsluiting

Donderdagmiddag worden de finales gespeeld. Een deel van de prijsuitreiking is rond 15 uur voor het clubhuis van ON en de overige prijzen worden uitgereikt tijdens de after-party in de businessclub van Heracles Almelo. Om 17.00 uur is de afsluiting van de 8ste Almelo City Cup.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.