Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Kinderen vegen Twekkelerveld schoon: ze krijgen een heitje voor dat karweitje

Zwerfafval. In Twekkelerveld wilden ze ervan af. Voetbalvereniging Rigtersbleek vroeg kinderen om mee te helpen. Dat wilden ze en vanaf dat moment lopen ze twee keer per week door de wijk om de straatrotzooi op te ruimen. Tot ieders plezier. Ook van de kinderen: want die verdienen er hun zakgeld mee. Het heitje voor een karweitje is terug van weggeweest.

Grote en kleine kinderen, zo’n twintig stuks, adopteerden een deel van Twekkelerveld en rapen alle rotzooi op die ze tegenkomen. Initiatiefnemers Martijn Koop en Lyall Webbink van de sportvereniging zien met genoegen hoe ‘hun’ kinderen niet alleen de wijk schoonhouden, maar ook leren met hun zuur verdiende centen om te gaan.

“Het mooiste was dat een kind zijn geld opzij wilde zetten om samen met zijn familie uit eten te gaan, want dat doen ze thuis niet”, vertelt Martijn in een gesprek in het Balengebouw met Sara Nijenhuis van het Enschede Akkoord.

icon_main_info_white_glyph

Enschede Akkoord

Het Enschede Akkoord is ontstaan uit de behoefte van de politieke partijen om de burgerparticipatie te optimaliseren. Politici zoeken Enschedeërs op om met hen in gesprek te gaan over belangrijke stadsthema's. De commissie bestaat uit dertien leden. Elke politieke partij heeft een vertegenwoordiger die zonder partijpolitieke standpunten met de bewoners in gesprek gaat.

De uitkomsten van de gesprekken worden in de commissie besproken en leiden als de commissieleden daartoe besluiten tot actie.

Martijn Koop Ernst Bergboer
Martijn Koop wil ook een afvalproject met kinderen in Enschede-Zuid initiëren
Beeld: Ernst Bergboer

De vuilnisophalers krijgen extra zakgeld voor hun opruimwerkzaamheden. Niet zoveel, maar genoeg om goed te kunnen sparen.

Raadslid, lid van de commissie Enschede Akkoord en ook voorzitter van sportvereniging Rigtersbleek Sara Nijenhuis laat trots de piekpijpen zien waar de kinderen na elke opruimactie hun zakgeld in stoppen. Zij hoopt dat het initiatief in Twekkelerveld navolging krijgt in andere wijken.

Wat Martijn betreft, gebeurt dat ook. Hij verlegde zijn werkterrein naar Victoria in de Wesselerbrink en wil wat graag op die plek ook opruimploegen samenstellen.

“Het gaat om bewustwording. Ik gooi iets weg, maar ’t moet weer schoon. Ik ga dat doen en ik krijg er ook nog eens zakgeld voor”, schetst hij.

Sara Nijenhuis Ernst Bergboer
Sara Nijenhuis zoekt samen met Enschedeërs een oplossing voor het oprukkende zwerfafval
Beeld: Ernst Bergboer

De meeste ouders vonden het een goed plan: “Ze zijn lekker bezig, kinderen worden beloond. Dat is belangrijk, want in veel huishoudens lukt dat niet.” Het geld voor het project komt trouwens van de woningbouwcorporatie.

Moeder Monique Doup is enthousiast: “Mijn zoontje wilde graag zakgeld. Het is ook gewoon leerzaam. Hij spaart voor een Playstation.”

Mede-initiatiefnemer Sara: “Dit doen we vanuit het gedachtegoed heitje voor karweitje. Het gaat om het kleine wat je kunt doen voor je wijk. Trots zijn op de plek waar je woont.”

Monique Doup Ernst Bergboer
Moeder Monique Doup: "Mijn kinderen sparen voor een Playstation"
Beeld: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.