Verkeer
Stuur appje
Zoek

Feloranje statiegeldhouders moeten puinzooi in Enschedese binnenstad voorkomen

Statiegeldhouders in Enschede
De feloranje statiegeldhouder in het Van Loenshof die zwerfafval moet voorkomen
Beeld: Henk ten Harkel

De feloranje statiegeldhouders aan de afvalbakken in het stadscentrum van Enschede baren opzien. In hartje Enschede hangen er binnenkort vijftig. De gemeentelijk projectleider Mario Poorthuis wil dat aan honderd afvalcontainers zo’n houder wordt bevestigd. Stadsbezoekers kunnen er hun lege flesjes en blikjes kwijt. Nu al informeren andere gemeenten naar de Enschedese ervaringen.

Met z'n hoofd in de afvalbak

Een wat oudere man duikt naast het stadhuis zo’n beetje met z’n hoofd in een afvalbak. Hij graait naar flesjes en blikjes, omdat die vijftien cent per exemplaar opleveren. Zijn buit stopt hij in een boodschappentas. Als de man naar de volgende bak gaat, hangt de blauwe afvalzak kapot naast de bak en ligt er rotzooi onder.

Straatvuil

“Dat is precies de reden waarom we er vijf maanden geleden met de statiegeldhouders zijn begonnen”, vertelt Mario Poorthuis. “Als we de passanten zo ver krijgen dat ze blikjes en flesje in de houders plaatsen dan scheelt dat onder andere ruimte in de bakken. Verzamelaars van het statiegeld hoeven niet meer op de kop in de bakken, de afvalzakken blijven heel en je voorkomt dat er vuil op straat terecht komt.”

Bijplaatsen

Poorthuis zag het een paar maanden geleden al aankomen, nog voordat het statiegeld werd ingevoerd. Hij woont in Duitsland, waar de maatregel al eerder van kracht werd, en zag in Gronau dat inwoners de flesjes en blikjes onder de afvalbakken plaatsten. Dat leverde troep op.

“Verzamelaars van statiegeld hoeven niet meer op de kop in de bakken, de afvalzakken blijven heel en je voorkomt dat er vuil op straat terecht komt”

Recyclen

Om zulke bijplaatsingen te voorkomen introduceerde hij de statiegeldhouder die langzamerhand aan de afvalbakken worden geschroefd. “Het mooie is dat we de inwoners de spullen zelf laten recyclen. We zien dat mensen die op jacht zijn naar statiegeld op de plekken waar de houders hangen minder snel in de afvalbak graaien. Ze halen het spul uit de houders. De doorloopsnelheid is erg hoog.”

230821 doneerring GRIJSEN
Lees ook
Statiegeldbeugels succes in Enschede, PvdA Hengelo wil ook een proef in de binnenstad

Feloranje stickers

Overigens krijgt de gemeente uit de pot zwerfafvalsubsidie voor de aanschaf en de bevestiging van de statiegeldrekjes. In het centrum zijn zo’n 150 afvalbakken geplaatst. Poorthuis schat dat op ongeveer honderd exemplaren de rekjes worden gehangen.

Om de centrumbezoekers te wijzen op het gebruik van de houders zijn de bakken voorzien van eveneens feloranje stickers. “We zijn nog maar net bezig, maar hebben het gevoel dat het werkt. Dee effecten zijn moeilijk meetbaar en of het honderd procent afdekt kan ik niet zeggen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.