Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

File op het energienet: VVD West Twente vreest grote economische gevolgen

Dianne Harberink energienet
Beeld: Pixabay / VVD Wierden-Enter

Het is geen geheim dat het energienet vol begint te raken, ook wel netcongestie genoemd. VVD-West Twente houdt donderdag 13 juni een bijeenkomst over dit probleem en wat voor grote economische gevolgen dit kan hebben. “Het net is vol”, vertelt Dianne Harberink van VVD Wierden-Enter in de ochtendshow van Twente FM.

Ondernemers en experts op het gebied van energie verzamelen zich in Nijverdal om te praten over het volle energienet. Er komen sprekers als Johan Kabout, lector energietransitie aan Hogeschool Windesheim, Hage de Vries en Peter Klein Heerenbrink van het Energie Expertisecentrum Flevoland.

Ondernemers kunnen niet groeien

“Het is echt een groot probleem”, legt VVD-fractievoorzitter Harberink uit. “Er zijn bedrijven die willen groeien, maar geen aansluiting kunnen krijgen op het net.” De bijeenkomst is daarom ook bedoeld voor ondernemers. “Misschien kunnen we in de toekomst nog een bijeenkomst houden voor particulieren.”

“Je kunt wel windturbines plaatsen, maar ze niet aansluiten”

Harberink ziet het probleem ook bij de plaatsing van windturbines: “De provincie Overijssel is nu de gebieden aan het vaststellen voor de windturbines. Je kunt ze wel plaatsen, maar door het overvolle energienet niet aansluiten.”

Windbeleid stil leggen

Voor alle VVD-fracties in Twente is het wel duidelijk: “Wij willen dat de provincie het windbeleid stil legt en onderzoek doet naar kernenergie,” aldus Harberink. Gemeente Wierden is daar niet zo happig op volgens de fractievoorzitter. “Maar we blijven er op hameren dat de provincie onderzoek gaat doen naar de mogelijkheden hiervan.”

“Dat gaat niet lukken met alleen zonnepanelen en windturbines”

Vanaf 2030 moeten alle gemeenten voldoen aan de Regionale Energiestrategie (RES), maar Harberink ziet dat doel als niet haalbaar. “In de tijd dat er een kleine kerncentrale gebouwd wordt, kan TenneT het energienet op orde brengen”, weet Harberink.

icon_main_info_white_glyph

Bijeenkomst over netcongestie

De bijeenkomst is voor ondernemers op donderdag 13 juni bij Kartplaza in Nijverdal. Aanmelden kan tot 7 juni door een mail te sturen naar [email protected].

Audiofragment
VVD West Twente organiseert bijeenkomst over netcongestie | Dianne Harberink
Op donderdagavond 13 juni organiseert VVD West Twente een informatieve bijeenkomst voor ondernemers.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.