Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeenteraad drukt op 'pauzeknop' en wil tijdelijke stop voor aanvraag referendum in Enschede

20240603 Referendum plaatje pixabay
Beeld: Pixabay

De mogelijkheid om een referendum te houden in Enschede wordt waarschijnlijk geschrapt. Tijdelijk, om in ieder geval de zomer te overbruggen. Nu omwonenden van Het Rutbeek de gloednieuwe regels hebben aangegrepen voor een referendum over een beoogd vakantiepark bij de recreatieplas, ontstaan er onduidelijkheden. Die zouden eerst geëvalueerd en eventueel gewijzigd moeten worden, voordat er nieuwe initiatieven voor volksraadplegingen worden ingediend. Op initiatief van coalitiepartij Burgerbelangen beslist de gemeenteraad maandag 10 juni of de 'pauzeknop' wordt ingedrukt.

Eerder dit jaar stemde de gemeenteraad van Enschede in met de komst van een raadplegend referendum. Dit betekent dat inwoners een raadsvoorstel, nog voordat deze door de raad in stemming wordt gebracht, aan stemgerechtigde inwoners kan voorleggen. De inkt van de verordening (het reglement) was amper droog of het eerste initiatief diende zich al aan: omwonenden van Het Rutbeek verzamelden genoeg handtekeningen om het plan voor een vakantiepark op de agenda te kunnen zetten.

Vraagstelling kan ingewikkeld zijn

Maar met het allereerste referendumverzoek ontstonden ook de eerste onduidelijkheden. Zo simpel als het klinkt, een ja/nee-vraag opstellen op basis van een raadvoorstel kan ingewikkeld zijn. Zeker wanneer het een voorstel betreft dat een ruimtelijke ontwikkeling mogelijk maakt, zoals een vakantiepark. In het voorliggende complexe geval wil de initiatiefnemer een al bestaand bestemmingsplan voor 290 bungalows omzetten naar een plan voor 250 (grotere) huisjes.

Een amper geïnstalleerde onafhankelijke commissie (die inkomende verzoeken toetst aan de regels) oordeelde dat de vraagstelling in een referendum ook daarop gebaseerd zou moeten zijn, maar omwonenden van Het Rutbeek willen juist dat de vraag 'wel of geen vakantiepark?' centraal staat. Uiteindelijk gaat de gemeenteraad over de vraagstelling, als de benodigde 3800 steunverklaringen voor het daadwerkelijke referendum zijn verzameld.

Steunverklaringen in de zomer

Maar onduidelijkheden hebben vooral ook betrekking op termijnen, zoals bij het verzamelen van steunverklaringen. Volgende week maandag bespreekt de gemeenteraad het voorstel voor het vakantiepark op Het Rutbeek, nadat het vorige maand werd uitgesteld. Omdat er mogelijk nog wijzigingen in het voorstel kunnen worden aangebracht, gaat pas daarna de periode van zes weken voor het verzamelen van de verklaringen in. Die periode loopt dwars door het zomerreces.

Referendum Het Rutbeek Pixabay
Lees ook
Mag Enschede naar de stembus voor Het Rutbeek? Beoogd vakantiepark is ultieme test voor gloednieuw referendum

Met een tijdelijke aanpassing van de referendumregels wil Burgerbelangen Enschede de termijnen voor het Rutbeek-referendum iets oprekken. Tegelijkertijd wordt de mogelijkheid om een verzoek voor een nieuw referendum te doen uit de regels gehaald. Dat maakt het dus voorlopig onmogelijk om een referendumverzoek in te dienen.

Druk op de pauzeknop

De referendumcommissie heeft vraagtekens gezet bij het indrukken van een pauzeknop, omdat (nog) niet is vastgelegd hoe lang die tijdelijke periode is. In het huidige voorstel staat namelijk dat na afloop van het proces rond het Rutbeek-referendum een evaluatie volgt, die weer aanleiding kan geven om de regels aan te passen. In theorie, als er daadwerkelijk een volksraadpleging komt, kan dat tot begin 2025 duren.

“We willen echter voorkomen dat we met een nieuw verzoek tegen dezelfde problemen aanlopen”

Fractieleider Barry Overink (BBE) laat desgevraagd weten dat hij dat wil voorkomen. De verwachting is dat er in september een aanpassing volgt op de referendumregels, om de grootste onduidelijkheden weg te nemen. "Dat zou betekenen dat alleen deze zomer geen nieuwe verzoeken kunnen worden ingediend en dan verschijnen er sowieso weinig raadsvoorstellen. We willen echter voorkomen dat we met een nieuw verzoek tegen dezelfde problemen aanlopen", aldus Overink. Omdat het een voorstel vanuit de coalitie betreft, lijkt er bij voorbaat genoeg steun.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.