Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentenaar Lars Loohuis naar zwaarste gravelkoers ter wereld in Amerika

De Twentse wielrenner Lars Loohuis vertrok zondagochtend naar Amerika om deel te nemen aan de zwaarste gravelwedstrijd ter wereld: Unbound Gravel. De Tukker reist namens zijn team BEAT cycling naar Kansas om zich te mengen in het gravelgeweld. De koers is 330 kilometer lang over bijna alleen maar onverharde wegen.

Het seizoen verloopt voor de Harbrinkhoeker nog niet zoals hij had gehoopt. “Ik heb dit seizoen best veel pech. Ik hoop dat dat bij Unbound Gravel meevalt zodat ik goed kan presteren”, zegt Lars. Hij staat daar aan de start met landgenoten Niki Terpstra, Laurens ten Dam en ploeggenoot Thijs Zonneveld.

Debuut

Het is zijn debuut op de meest prestigieuze gravelkoers ter wereld. “Het wordt afzien voor mij. Ik heb de laatste weken wel lang op de fiets gezeten, maar je kan Unbound Gravel in Nederland slecht simuleren.” Lars Loohuis won eerder dit jaar het Nederlands kampioenschap gravel, waardoor hij aan de start verschijnt in zijn kampioenstrui.

Overstap

De Tukker verhuisde dit jaar naar een nieuwe ploeg. Hij liet Abloc achter en koerst nu in het tenue van BEAT Cycling. “Daar kan ik mij meer focussen op gravelwedstrijden. Daar steunen ze mij enorm in.”

Steun ontvangt hij bij zijn ploeg van columnist en ploeggenoot Thijs Zonneveld. “Thijs heeft deze wedstrijd vorig jaar al eens gereden. Dat liep uit in een fiasco. Hij kwam ten val en moest opgeven”, aldus Lars. “Hij heeft veel dingen verteld over het parcours en zijn beleving vorig jaar. Daar leer ik weer van.”

Avontuur

De wedstrijd in Amerika is ook een ontdekkingsreis. “Ik heb nog nooit zo’n lange en zware koers gereden, dus ik weet niet zo goed wat ik kan verwachten”, aldus Loohuis. “Mocht ik pech hebben dan is dat zo, maar gelukkig heeft 98 procent van het peloton pech.”

Zware tegenstanders

Naast Lars staan er veel beroemde wielrenners aan de start van Unbound Gravel. “Het mooie aan de koers is dat je zomaar opeens een bekende prof in je wiel kan hebben. Dat maakt dit soort wedstrijden ook extra speciaal.” Aan de start staan onder andere oud-wielrennen Thomas Dekker, maar ook de Sloveen Matej Mohoric en voormalig Olympisch kampioen Greg van Avermaet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.