Verkeer
Stuur appje
Zoek

Jazzhits in het Twents: 'Zo bereiken we een ander publiek'

Autumn Leaves, Summertime en The Telephone Song. Het zijn bekende jazznummers, maar vanaf nu bestaan ze ook in het Twents. Daar is Jazzkoor Enschede verantwoordelijk voor met het project ‘Zing'n in 't Greun'. Het koor treedt drie keer op met dit bijzondere repertoire.

Het koor vroeg zich af hoe ze meer mensen konden bereiken. Daaruit ontstond uiteindelijk het idee om in het Twents te gaan zingen. “We wilden onze muziek naar de mensen brengen. Uiteindelijk kwamen we op het idee om te zingen in een taal waarmee je mensen rechtstreeks aanspreekt", vertelt Arjan van der Salm, lid van het koor. “Als we in het Twents zingen, bereiken we meer mensen en een ander publiek dan normaal.”

Greun

Het jazzkoor was van plan om met het reguliere repertoire op te gaan treden in een groene omgeving. Vandaar de naam. En die bleef, terwijl de insteek veranderde naar zingen in het Twents: “We gaan naar de mensen toe. Dat kan in het groen zijn, maar we treden ook een keer in een theater op." Het koor zingt op 26 mei op het tuinfestival Soundgardens in Boekelo, op 4 juni in het Vestzaktheater samen met popkoor Sparkling en tot slot op 9 juni in het Volkspark.

Juf Twents

Van het jazzkoor zijn maar twee of drie leden echte Tukkers. En dat bracht de nodige uitdagingen met zich mee. “Het was af en toe lastig om de woorden begrijpen én om de uitspraak onder de knie krijgen. Het moet natuurlijk wel verstaanbaar zijn", zegt Lizette Keijzer, lid van het koor. “De woorden zijn soms onbekend voor ons en dat maakt het moeilijker. De klemtonen, het ritme, het is allemaal anders.”

Bij dit proces hebben de leden hulp gekregen van 'juf Twents' Adrie Hemmink, bekend van de 1Twente-rubriek Twents Kwartearken. Zij zegt dat het eigenlijk best soepel ging: “Een bijles was helemaal niet nodig. Er werd heel goed geluisterd en dat maakte het makkelijker.”

Arjan van der Salm Lizette Keijzer Adrie Hemmink Twents Kwartearken
Links Arjan van der Salm, midden Adrie Hemmink, rechts Lizette Keijzer
Beeld: 1Twente | Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.