Enschede
Video

Tim de Man verdient zijn huur met gamemuziek

Tim de Man maakt muziek en is dirigent van het Lekker Zingen Koor in Enschede. Omdat er weinig te dirigeren valt stort hij zich op de gamemuziek, vooral op die van Zelda. Tim deelt zijn muziek online en laat zien hoe thuis meegespeeld kan worden. Dat legt hem geen windeieren.. Hij kan er sinds kort zelfs zijn huur mee betalen.

Eenmansorkest

Open Youtube, zoek Tim de Man op en je maakt kennis met een eenmansorkest en zijn melodische gamemuziek. De muzikant speelt piano, basgitaar, slagwerk, accordeon en de tinwhistle en combineert dat in zijn video tot melodieën die wereldwijd worden opgepakt.

Bizar

Per dag trekt Tim minstens 10.000 views op het internetkanaal. Sinds corona is zijn bereik verdrievoudigd. “Het is bizar dat je wordt beluisterd in allerlei steden over de hele wereld en dat een kindje ergens in Amerika op een voorspeelavond jouw muziek speelt.” De meeste muziek heeft aansluiting bij het videospel Zelda, maar Tim gaat net zo goed aan de slag met Mario-muziekjes en Animal Crossing.

Tim de Man
Tim de Man, een eenmansorkest © Ernst Bergboer

Interessant voor tieners

Hij richt zich vooral op kinderen die als ze iets ouder worden moeilijker te motiveren zijn om muziek te maken. “Ik begon in 2016 met die gedachte. Wat vinden tieners interessant? Games, dus ik ging aan de slag met gamemuziek. Je hoeft geen noten te kunnen lezen, je ziet op mijn video’s welke toetsen je moet aanslaan. Zo kun je het leren.”

Inkomsten

De muziekdocent doet het niet alleen voor. Hij maakt de bijbehorende bladmuziek die iedereen gratis kan downloaden. “Die wil ik ook gratis houden, omdat mijn doelgroep meestal wat zakgeld krijgt en het anders niet kunnen betalen.”

Het geld dat Tim met zijn activiteiten ontvangt komt van een groep mensen, ongeveer honderd man sterk, die maandelijks een bedrag overmaken en de advertenties van YouTube.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.