Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Afronding' voor woonstraat in hartje Enschede: plan voor appartementen in kantoorvilla

20240522 Kantoorvilla appartementen Visserijstraat Enschede impressie gemeente Enschede
De huidige parkeerplaats naast het kantoorgebouw verdwijnt en er komt een vierde verdieping bovenop.
Beeld: Bestemmingsplan Visserijstraat 3-5a

In de Visserijstraat in hartje Enschede heeft het straatbeeld de afgelopen tien jaar al een behoorlijke verandering ondergaan. Oude panden en kale parkeerplaatsen hebben plaatsgemaakt voor nieuwbouw. Ook een nog aanwezige oude kantoorvilla met huisnummer 3-5 wacht nu een transformatie. Er ligt een plan om er appartementen te vestigen, inclusief extra verdieping.

Hier en daar op internet wordt er nog kantoorruimte aangeboden in het gebouw aan de Visserijstraat. Maar niet meer voor lang, als de gemeenteraad binnenkort akkoord gaat met een wijziging van het bestemmingsplan. Dan wordt het kantoor getransformeerd naar een wooncomplex met in totaal zes woningen.

Parkeren deels in Stationsgarage

De bedoeling is dat er vier appartementen worden gerealiseerd en daarnaast nog twee maisonnettewoningen (etagewoningen) met kantoorruimte op de bovenste verdieping. Om deze plannen mogelijk te maken komt er een vierde verdieping bovenop het gebouw en wordt de huidige parkeerplaats aan de zijkant opgeofferd voor nieuwbouw.

Lees verder onder de afbeelding.


20240522 Kantoorvilla Visserijstraat Enschede Google Maps
Volgens het college draagt het huidige kantoorpand niet bij aan de gewenste ruimtelijke kwaliteit in het gebied.
Beeld: GoogleMaps

Er zijn vanuit belanghebbenden zeven zienswijzen ingediend tegen het voorgenomen bestemmingsplan. Dat heeft geleid tot enkele wijzigingen in het ontwerp van het gebouw. Enkele bezwaren gaan over de parkeerdruk. De huidige parkeerplekken verdwijnen immers. Volgens het college wordt dat opgelost, omdat een deel van het parkeren inpandig wordt opgelost en toekomstige bewoners of bezoekers ook kunnen parkeren in de Stationsgarage.

Afronding Visserijstraat

Volgens het college past het plan precies in de ambities van Enschede, namelijk de focus op woningen voor 'talenten' in het stationsgebied. 'Dit initiatief draagt gezien de plek en kwaliteit van de woningen bij aan de verdere invulling van deze behoefte', aldus het college. 'Herontwikkeling van het pand, dat in in de huidige situatie geen ruimtelijke kwaliteit heeft, zorgt ten slotte dat de Visserijstraat de afronding krijgt die het verdient.'

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.