Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Zijn bedrijfje was technisch failliet, maar omstreden cryptohandelaar nam toch nieuwe klanten aan

20240522 ai illustratie bitcoin rtv oost
Beeld: RTV Oost / illustratie cryptocrash gegenereerd met AI

De 23-jarige bitcoinhandelaar uit Hengelo - hoofdrolspeler in het beleggingsdrama waarbij zo'n 300 investeerders miljoenen euro's kwijtraakten - blijkt op het allerlaatste moment nieuwe klanten te hebben geworven. Hij nam nog nieuwe cliënten aan op een moment dat eigenlijk al duidelijk was dat zijn cryptobedrijfje op het punt stond om te vallen. Intussen heeft de bitcoinhandelaar - voor het eerst sinds hij maanden geleden onderdook - weer een teken van leven gegeven.

Er deden al geluiden de ronde dat de handelaar nog in een laat stadium nieuwe klanten liet inschrijven, maar regionale omroep Oost heeft nu daadwerkelijk zo'n gedupeerde gesproken. Het gaat om een ondernemer uit de Achterhoek, die in november vorig jaar nog 15 mille in beheer gaf bij de Hengeloër. Enkele weken later werd deze investeerder onaangenaam verrast met het mailtje dat alle geld was verdwenen.

Voorbedachten rade

Dat roept volgens andere gedupeerden de vraag op in hoeverre de bitcoinhandelaar mogelijk met voorbedachten rade heeft gehandeld. De Hengeloër is rechtenstudent en begenadigd voetballer en hield er in zijn vrije tijd een cryptohandel op na. Onder de gedupeerden onder anderen familie, vrienden en voetballers, maar ook advocaten en medici.

De Achterhoekse ondernemer werd door een andere belegger op het spoor gezet van de Hengelose bitcoinondernemer. De Achterhoeker en de bitcoinhandelaar gingen vervolgens een avondje uit eten, waarbij allerlei afspraken werden gemaakt. Maar enkele weken later al ging het hopeloos mis.

Opheldering geëist

Vanaf het moment dat het hele beleggingsdebacle begin dit jaar naar buiten kwam, willen gedupeerden vooral opheldering. Onder meer wat er fout is gegaan, maar ook of het geld daadwerkelijk is verdwenen en het niet naar het buitenland is weggesluisd. En ook waarom de cryptohandelaar zo lang nog is doorgegaan. Een van de afspraken was namelijk dat hij bij een bepaald verliespercentage de beleggers zou waarschuwen. Dat is nooit gebeurd.

Gedupeerde beleggers plaatsen er hun vraagtekens bij dat de cryptohandelaar nog nieuwe klanten heeft geaccepteerd, terwijl al duidelijk was dat zijn bedrijfje feitelijk technisch failliet was. "Dan ben je toch willens en wetens bezig om mensen te duperen?", zegt een van de beleggers van het eerste uur.

Failliet laten verklaren

Op initiatief van Arjon Tieman van advocatenkantoor Damsté is er in de Grolsch Veste eerst een informatieavond voor gedupeerden belegd, waarna de Stichting Onderzoeks Collectief Hengelo (OCH) werd opgericht. Dit in een poging de cryptohandelaar gezamenlijk aan te pakken. Zoals gemeld willen de gedupeerden de cryptohandelaar nog deze zomer voor de rechter slepen om hemfailliet te laten verklaren.

Achterliggende gedachte is dat bij een bankroet een curator wordt aangesteld, die voor onderzoek meer juridische mogelijkheden heeft dan een reguliere advocaat. Een eerste poging om de handelaar failliet te laten verklaren mislukte overigens. De gedupeerden hopen echter dat ze als stichting meer kans van slagen hebben.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.