Verkeer
Stuur appje
Zoek

Peentjes zweten in Almelo voor Klimaatexamen: Van Al Gore tot klimaatzones en hitte-extremen

Klimaatexamen deelneemster
Zwoegen op het Klimaatexamen in het Naturhus in Almelo
Beeld: Björn van den Elst

Om je kennis over het klimaat te testen, kun je meedoen aan het Klimaatexamen van het Ministerie van de Toekomst. Belangrijk, meenden de twee Almelose klimaatburgemeesters en die waren er dan ook als de kippen bij: ”Geen paniek, je kunt niet zakken voor dit examen.”

Het Naturhus in Almelo is een van de negen locaties in Nederland waar het eerste, fysieke, klimaatexamen is afgenomen. Het is geen officieel examen en je hoeft niet eerst tentamens af te leggen. De plaatselijke klimaatburgemeesters Willem Dijkema en Judith Kraak maakten meteen van de gelegenheid gebruik door een twintigtal Almeloërs of personen met een link naar Almelo te vragen voor de ultieme kennistest over het klimaat en waarom dat aan verandering onderhevig is. ”Het was mooi om te zien hoe serieus men zich over de vragen boog”, vertelde Judith Kraak na afloop enthousiast.

“Jongeren moeten weten dat wij als ouderen hun toekomst serieus nemen en daar daadwerkelijk mee bezig zijn”

De vragen waren pittig en de slimme examenkandidaat had zich ingelezen op de website klimaatexamen.nl. ”Het is geen officieel examen en de kandidaten krijgen geen diploma, maar ontvangen een certificaat van deelname”, verduidelijkte Kraak. ”We doen dit in de periode dat de jeugd zit te zweten op de schoolexamens voor hun toekomst, een toekomst vol uitdagingen. Jongeren moeten weten dat wij als ouderen hun toekomst serieus nemen en daar daadwerkelijk mee bezig zijn.”

Grote vervuilers en indiviuele bijdrage

Collega-burgemeester en stadsherder Willem Dijkema had een kleinigheidje voor de uitgeputte deelnemers bij zich. Geheel in stijl van de zitting deelde Dijkema een zakje wolkorrels uit van schapenwol als biologisch, groeibevorderende meststof voor nieuw plantenleven. ”De tijd dringt om het tij te keren”, is ook Dijkema’s overtuiging. ”De klimaatverandering moet vooral van de grote vervuilers komen. En snel. Bewustwording onder de mensen individueel is net zo belangrijk. Het begint bij jezelf in en om het huis en neem de mensen om je heen op sleeptouw.”

Klimaatexamen certificaat
Een zakje wolkorrels, boek en certificaat voor de geëxamineerden
Beeld: Björn van den Elst

Dijkema nodigde de examenkandidaten na het invullen van de vragen uit om een brief aan zichzelf te schrijven met als insteek hoe zij de toekomst zien. Van Judith Kraak ontvingen aanwezigen het boek ‘Er is leven na de groei’ van auteur Paul Schendeling.” Dijkema: ”Je kunt het klimaatexamen tot 31 mei ook thuis online maken. Als Almelo behoren we tot de eerste 9 steden in Nederland die het fysieke examen hielden. Mooi om onze stad tussen steden als Utrecht, Den Haag, Den Bosch en Delft terug te vinden.” Het examen is nog online af te leggen op www.klimaatexamen.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.