Binnenstad Hengelo

Onvrede over 'vier identieke ontwerpen' marktplein Hengelo

Het marktplein in Hengelo houdt de gemoederen bezig. Een groep van ruim 40 Hengeloërs is niet blij met de vier mogelijke ontwerpen die onlangs werden gepresenteerd door de gemeente Hengelo. De inwoners roepen het college in een pamflet op om de koers bij te stellen en te zorgen voor een echt doeplein dat leidt tot meer beleving en meer bezoekers. De inwoners zeggen in de ontwerpen een grote publiekstrekker en klimaatmaatregelen te missen.

Eén van de ondertekenaar van het pamflet is Herbert Capelle. Het raadslid werd vorige week door de lokale partij ProHengelo uit de fractie gezet, nadat hij zich in felle bewoordingen uitliet over het co-creatieproces. Fractievoorzitter Wiert Wiertsema vond dat Capelle voor zijn beurt sprak. “Als raad zijn we overeengekomen dat we eerst de burgers aan het woord laten. Hij mag best vaststellen dat wat er nu gebeurt niet aan zijn wensen voldoet, maar hij mag niet vanuit zijn machtspositie als raadslid dat proces ondermijnen."

Bijsturen

Capelle zegt het niet eens te zijn met die conclusie. “Als het proces niet goed wordt gevoerd, dan moet je op de rem trappen en bijsturen. Ze zijn uiteindelijk tot vier bijna identieke ontwerpen gekomen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Dan heeft de Hengeloër niets om te kiezen. Daar gaat het natuurlijk om.” Het raadslid vindt dat het co-creatieproces een bepaalde richting is ingestuurd. “Het was ook niet de bedoeling om tot één visie te komen, maar om tot vier verschillende visies te komen.”

Doeplein

Volgens Capelle staat in de vooraf vastgestelde kaders dat het marktplein een doeplein wordt en geen stilteplein. “Met de vier ontwerpen wordt het een stilteplein. Je kunt Hengelo daarmee niet op de kaart zetten en geen inwoners naar de stad trekken. Je krijgt allemaal toestanden dat er straks allemaal mensen gaan rondhangen. Het is een tweede soort Prins Bernhardplantsoen.”

Bos op het Plein

De Hengeloër zegt dat de groene agenda is gezet door een actiegroep Bos op het Plein, die vanaf het begin betrokken is. “Door de procesbegeleider werd gezegd, Ja, het was onze opdracht om daar rekening mee te houden.” Saillant detail is overigens dat een direct betrokkene van Bos op het Plein er direct voor heeft gezorgd dat leerlingen van het Bataafs Lyceum actief mochten meedenken in de Droomfase van het co-creatietraject. Tijdens een kick-off van dit Masterclass-project aan de leerlingen werd er zelfs een Bos op het Plein-presentatie gegeven aan de leerlingen in aanwezigheid van wethouder Bas van Wakeren.

Motie vreemd

Capelle zegt dat niet zijn bedoeling is om het co-creatieproces te stoppen. “Het is mijn bedoeling om het opnieuw te reactiveren. Ga terug naar de tekentafel en nodig vier verschillende tekenaars uit en ga met die ideeën, die sinds 2007 de revue zijn gepasseerd, aan de slag. Dan heb je voldoende input.” Om zijn woorden kracht bij te zetten zal hij als onafhankelijk raadslid een motie vreemd indienen tijdens de gemeenteraadsvergadering woensdag.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.