Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Burgemeester Tigchelaar opent Democratiefabriek in Wierden

Democratiefabriek Wierden opening 1
Opening Democratiefabriek
Beeld: Gemeente Wierden

Leerlingen van de school Notter-Zuna gingen maandag 13 mei als eerste groep aan het werk in de interactieve tentoonstelling ‘De Democratiefabriek’. Voorafgaand opende burgemeester Doret Tigchelaar de tentoonstelling in de bibliotheek in Wierden, als onderdeel van de Week van de Democratie in Wierden.

“Het belang van democratie: Bijna alle mensen verlangen ernaar om in vrede te kunnen leven. Dus geen oorlogen, ‘gewoon’ een veilige plek waar niet gepest wordt en de rechten van iedereen gerespecteerd wordt. Maar natuurlijk weten we dat mensen allemaal eigen meningen, belangen en idealen hebben. Dit is mooi, maar het kan ook spanningen onder elkaar opleveren, aldus Tigchelaar.

“In een democratie wordt gepraat en niet gevochten”

“Daarvoor hebben we nu juist democratie nodig, want in een democratie wordt gepraat en niet gevochten! In een democratie maken we afspraken, regels en wetten en daardoor kunnen we in vrede naast elkaar leven”, legde de burgemeester uit aan de kinderen van groep 7/8 van de basisschool Notter-Zuna.

Niet vanzelf

Democratie gaat niet vanzelf en daarom is het, volgens de burgemeester, zo mooi dat groepen jongeren vanaf 13 mei tot en met 17 mei aan de slag gaan in de Democratiefabriek. De route door de fabriek wordt in groepjes van twee of meer afgelegd in de leeftijdscategorie 10-14 jaar en 14-18 jaar.

Samen verder

“Je overlegt veel met elkaar. Je hoeft het niet met elkaar eens te worden, maar gaat wel samen verder om de route af te maken. Het is hard werken en dat doe je in deze fabriek. Gaandeweg de route ontdek je dat het eigenlijk over jezelf gaat, over eigen normen en waarden, eigen houding en gedrag. Maar natuurlijk ook over maatschappelijke standpunten en actief burgerschap.”

icon_main_info_white_glyph

Vredeseducatie

Deze interactieve tentoonstelling is ontwikkeld door Stichting Vredeseducatie en wordt in de

Bibliotheek Wierden aangeboden door de Provincie Overijssel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.