Verkeer
Stuur appje
Zoek

Onderzoek naar ondergrondse parkeergarage en fietsenstalling bij Centraal Station in Enschede

202309 COEN KRUKKERT 2 STATION ENSCHEDE PLEIN
Beeld: 1Twente/Coen Krukkert

Van welke kant je Enschede ook binnenrijdt, het is de bedoeling dat bezoekers van de binnenstad straks rechtstreeks een parkeergarage ingaan. Dat betekent dat er naast de Van Heekgarage nog een parkeergelegenheid bijgebouwd moet worden. En die is voorzien onder het huidige busplein. De gemeente gaat onderzoeken of zo'n ondergrondse parkeergarage ook echt haalbaar is, net als een fietsenstalling met een ingang aan beide kanten van het Centraal Station.

Beide onderzoeken kosten bij elkaar meer dan 1 miljoen euro, maar zijn volgens het college essentieel. Zonder een onderzoek waarin een uitspraak wordt gedaan over de (financiële) haalbaarheid van de projecten, verstrekt het Rijk ook geen subsidie voor de uitvoering. En juist voor de ondergrondse parkeergarage en een transformatie van het huidige busstation ligt nog zo'n 15 miljoen euro klaar.

Vanuit alle windstreken

Over de parkeergarage en de fietsenstalling wordt al langer gesproken. De gemeente heeft de wens dat automobilisten vanuit alle windstreken niet dwars door de binnenstad rijden, maar rechtstreeks een parkeergarage betreden. Vanuit de Kuipersdijk, Haaksbergerstraat en Gronausestraat is dit al het geval bij de Van Heekgarage. Over een extra ingang van de Van Heekgarage aan de Oldenzaalsestraat is ook al eens nagedacht.

Het verkeer dat vanuit de Westerval/Parkweg de stad inrijdt komt niet uit bij een parkeergarage. Door deze in het verlengde van de Parkweg onder het busstation te realiseren, wordt dat 'probleem' opgelost. Wat betreft de fietsenstalling is in de wandelgangen al eens geopperd dat deze onder het Stationsplein zou kunnen komen. Of dat ook een realistisch scenario is, zal blijken uit de haalbaarheidsonderzoeken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.