Enschede
Video

‘Het is toch coronatijd, dus maken we Boswinkel schoon’

De Groningenstraat in Boswinkel in Enschede. Antikraakpanden. Bewoond door studenten, jongeren, vriendengroepen. Melle de Jong en Jochem Effing, twee bewoners van die straat, stonden op hun balkonnetje en zagen dat het een enorme zooi was in hun buurt. En, omdat er door corona toch niet veel te doen was, gingen ze aan de slag.

Vijftien zakken

Ze vroegen en kregen na enig doorzetten grijpers van de gemeente die ook beloofde het afval op te halen. Uiteindelijk deden de vrienden van Melle en Jochem ook mee, zodat met een flinke groep afval in de buurt werd geraapt. “Toch gauw zo’n vijftien zakken”, vertelt Melle.

Melle de Jong Ernst Bergboer
Melle de Jong © Ernst Bergboer

Enschede Akkoord

In Studio Balengebouw gaan ze in gesprek met politicus Erwin Versteeg, lid van de Commissie Enschede Akkoord. Hij vraagt zich onder andere af of acties als die van Melle en Jochem voldoende door de gemeente wordt ondersteund. En moet de gemeente dit soort acties niet initiëren? “Hoe het komt dat er in de wijk zoveel afval ligt”, wil hij ook weten.

“Je ziet mensen de rotzooi in de bosjes gooien, maar de milieupleintjes trekken ook veel zwerfafval aan. De rotzooi wordt verspreid door vogels en zwerfkatten”, antwoordt de studente.”

icon_main_info_white_glyph

Enschede Akkoord

Het Enschede Akkoord is ontstaan uit de behoefte van de politieke partijen om de burgerparticipatie vorm te optimaliseren. Politici zoeken Enschedeërs op om met hen in gesprek te gaan over belangrijke stadsthema's. De commissie bestaat uit dertien leden. Elke politieke partij heeft een vertegenwoordiger die zonder partijpolitieke standpunten met de bewoners in gesprek gaat.

De uitkomsten van de gesprekken worden in de commissie besproken en leiden als de commissieleden daartoe besluiten tot actie.

Erwin Versteeg 2 Ernst Bergboer
Erwin Versteeg van het Enschede Akkoord © Ernst Bergboer

Het bleef in de Groningerstraat bij een eenmalige actie. “Dat ligt aan de planning die langs elkaar heenloopt.” Jochem en Melle denken dat de actie nog wel een vervolg krijgt. “Het is per slot van rekening onze leefomgeving”, aldus Jochem

Jochem Effing
Jochem Effing © Ernst Bergboer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.