Driemaal scheepsrecht: FC Twente Vrouwen kampioen van Nederland

20240511 FC Twente Vrouwen landskampioen thumb 2 contrast
Beeld: 1Twente

FC Twente Vrouwen is voor de negende keer landskampioen. Wat afgelopen twee wedstrijden niet lukte, gebeurde nu wel. Het team uit Enschede won zaterdag in eigen huis met 2-0 van Telstar en wist daarmee de titel veilig te stellen.

Er lag behoorlijke druk op het duel voor de Enschedeërs. Het puntenverschil met Ajax was door het gelijkspel bij Utrecht en verlies van Fortuna teruggedrongen tot twee. Als de Amsterdammers zouden winnen van ADO Den Haag, moést FC Twente drie punten pakken tegen Telstar.

Moeizame start

In de uitwedstrijd pakten ze die punten overtuigend met 0-7. En toch begint de wedstrijd in de Grolsch Veste aanvankelijk moeizaam. Tot minuut twintig regent het weliswaar kansen aan Twentse zijde, maar Telstar weet zich telkens te ontworstelen.

Aan die Houdini-truc van de ploeg uit Velsen lijkt drie minuten later een einde te komen, als een kopbal van Jaimy Ravensbergen het net in gaat. Maar de vreugde wordt gauw de kop in gedrukt, omdat scheidsrechter Nicholas Henon een overtreding ziet en het doelpunt afkeurt.

Jaimy Ravensbergen

Vlak voor het half uur lijkt het opnieuw nét niet te gaan, als Kim Everaerts op de lat kopt. Maar de corner die daaruit voortvloeit geeft de Tukkers meer geluk. Jaimy Ravensbergen werkt de bal opnieuw het doel in, dit keer wel geldig. De druk is zichtbaar van de ketel: het punt wordt gevierd met de reservebank alsof de vrouwen al kampioen zijn.

Acht minuten later weet Ravensbergen opnieuw te scoren. Daarmee lijkt het lot van de ploeg uit Enschede verzekerd. De toegestroomde 4500 toeschouwers gaan in de rust met een gerust hart een broodje beenham halen.

Ontspannen

In de tweede helft is de spanning duidelijk uit de wedstrijd. Hoewel Telstar zelfs nog een kans heeft op een tegendoelpunt, gestopt door FC Twente-keeper Leonie Doege, blijft de thuisploeg dominant. Ruim tien minuten na rust komen de Enschedeërs bijna op 3-0 als Wieke Kaptein één-op-één met de doelvrouw komt, maar de vervolgens door Kaptein afgelegde bal vindt niemand om ‘m binnen te schieten.

Eindstand: 2-0. Feest in De Veste.