Verkeer
Stuur appje
Zoek

Skatepark en parkeerplaatsen in Velve-Lindenhof wijken voor twintig nieuwe woningen

20240508 skatepark en woningbouw Velve Google Streetview
Beeld: Google Streetview / gemeente Enschede

De Enschedese wijk Velve-Lindenhof is binnenkort twintig woningen rijker, als het aan burgemeester en wethouders ligt. Het college wil de bouw van acht huizen mogelijk maken op de hoek Lage Bothofstraat-Oostburgweg, waar nu nog parkeerplaatsen en een stuk groen liggen. Daarnaast moeten er twaalf woningen komen aan de Franklinstraat. Het skatepark met speelveld op die plek verdwijnt daardoor. Er moet een nieuwe speelvoorziening in de wijk voor terugkeren.

Twee ingediende zienswijzen - een vraag over parkeergelegenheid en een zorg over het verdwijnen van het skatepark - hebben het voorstel niet veranderd. Het plan is voorgelegd aan de gemeenteraad, die er nu over moet beslissen.

Oostburgweg

Als de raad instemt maken aan de Oostburgweg een parkeerplaats en een stuk groen plaats voor acht grondgebonden woningen. Voor de totaal 29 parkeerplekken die er nu zijn, keren er 19 terug. Dat is volgens het college geen probleem: een deel van de huidige plekken werd ooit gebruikt voor een locatie van zorginstelling Livio die er nu niet meer staat en zou daarom niet meer nodig zijn. De groenvoorziening komt in beperkte mate terug.

Lees verder onder de afbeelding.


Schets bouwplan hoeklocatie
De schets van het bouwplan op de hoeklocatie Oostburgweg en Lage Bothofstraat.
Beeld: Gemeente Enschede

Franklinstraat

Gebruikers van het skatepark en speelveld aan de Franklinstraat zullen hun heil elders moeten zoeken. Ook op die plek - waar vroeger buurthuis Galvani was gevestigd - wordt gebouwd. De twaalf woningen die het parkje gaan vervangen, worden in twee blokken verdeeld. Aan beide kanten komen zes grondgebonden rijwoningen. De groene omgeving die er nu al is, wordt ingepast in het ontwerp.

Lees verder onder de afbeelding.


Schets bouwplan Franklinstraat
De schets voor het bouwplan van de Franklinstraat.
Beeld: Gemeente Enschede

Tegen het plan werden twee zogeheten zienswijzen ingediend. Een van de indieners maakt zich onder meer zorgen om het verdwijnen van de skatebaan en is bang dat hangjongeren zich zullen verplaatsen naar het nabijgelegen Franklinplein. Het college zegt dat hiermee rekening is gehouden. Samen met de wijkraad wordt gekeken waar een passende speelvoorziening in de wijk kan terugkomen.

Parkeerprobleem

De parkeergelegenheid rond de Franklinstraat zou een klein probleem kunnen vormen volgens het college. In totaal moeten er in de nieuwe situatie 28,4 parkeerplaatsen liggen om aan de theoretische parkeereis te voldoen, maar er is plek voor 28. Dat wil zeggen: elk van de twaalf huizen krijgt een eigen parkeerplaats en er worden totaal zestien plekken aangelegd in het openbaar.

Een tekort van 0,4 parkeerplek dus. Een extra plaats zou echter niet passen in het stedenbouwkundige plan van de omgeving en wordt daarom voorlopig niet aangelegd. Als de plek later toch nodig blijkt, wordt alsnog gekeken waar deze kan worden ingevoegd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.