Verkeer
Stuur appje
Zoek

Accommodatie van negen ton op het Diekman voor alsmaar groeiende Enschedese Rugby Club

De Enschedese Rugbyclub, afgekort ERC ‘69, groeit als kool. Dat bleek wel tijdens het allereerste internationale jeugdrugbytoernooi dat de club onlangs organiseerde. Daar gingen 600 kinderen uit Nederland en Duitsland hard tegen hard. ERC telt inmiddels 110 jeugdleden, terwijl dat er een aantal jaar geleden nog maar een paar waren. Het is maar goed ook, dat de club binnenkort verhuist naar het nieuwe sportpark op Het Diekman.

Nu zijn de rugbyers nog weggestopt op het Wethouder Horstmanpark. Verborgen in Noord-Enschede trainen de 220 leden, spelen er hun wedstrijden en nog vragen Enschedeërs wel eens aan de mensen van ERC: “Goh, wordt er dan rugby gespeeld in Enschede?”

Nieuw onderkomen op het Diekman

Straks is alles anders: de club is druk bezig een nieuw onderkomen te realiseren op het Diekman. Een bouwplan van ongeveer 900.000 euro op de plek waar FC Twente ooit in het Diekmanstadion speelde. “Het duurt nog even, maar we komen straks op een heel mooi sportpark waar we worden gezien. Ik verwacht dat we over een paar jaar 300 leden hebben”, zegt ERC-voorzitter Ben Jansen in 1Twente Vandaag.

Het financiële gat

De financiering van het project heeft nog wel wat voeten in aarde. De subsidie van de gemeente Enschede bedraagt zo’n vijf ton onder de voorwaarde dat ook handballers en volleyballers gebruik mogen maken van de kleedkamers. Geen probleem, vindt Jansen. Dan is twee ton beschikbaar van een sportsubsidie. “En dan hebben we dus nog een gat.” Jansen hoopt dat financiële gat te dichten met het uitgeven van obligaties en een contributieverhoging. “We gaan ook met de kaasschaaf over de offerte”, belooft hij.

Vliegwieleffect

Het is allemaal hard nodig. De vereniging groeit als kool en de huidige accommodatie is op. Onder de 200 leden lopen 110 jeugdleden rond. Jansen: “Er treedt een soort vliegwieleffect op. Veel nieuwe leden, nieuwe sponsors en een oudergroep die voor de club aan het werk gaat.”

Naar Middelburg

Hoe groter de club, hoe groter de vraag naar tegenstand is. Er zijn niet zo heel veel rugbyverenigingen in Twente. Almelo heeft er één, Hengelo, Oldenzaal en Enschede ook. Dat is het en hoe aantrekkelijk is het om elke keer tegen dezelfde clubs te spelen? De vraag stellen is ‘m beantwoorden. “We hebben een jeugdteam dat te goed is voor onze regio. Ze spelen nu een klasse hoger, maar dat betekent dat ze volgende week een wedstrijd in Middelburg spelen: 3,5 uur heen, 3,5 uur terug voor een wedstrijd van twee keer een half uur. Dat is nieuw voor ons.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.