Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zingen in het Frans of Spaans? Prijswinnende Laurie (17) uit Enschede doet het gewoon: 'Het moedigt me aan om meer muziek te maken’

"Driemaal is scheepsrecht", dacht de Enschedese Laurie Krukkert toen ze zich weer aanmeldde voor het Open Podium Overijssel. Het bleek een goede keuze. Laurie won tijdens de finale twee prijzen. Ze werd tweede bij de publieksprijs en derde bij de vakjury. Hoewel de talentvolle Laurie (die moeiteloos in meerdere talen zingt) wordt geroemd door de jury, ziet ze het zingen als hobby.

Het was niet de eerste keer dat Laurie meedeed aan het Open Podium Overijssel. “De eerste keer was twee jaar geleden met mijn zusje. Toen zijn we tot de halve finale gekomen. Dat jaar werden we eruit gekegeld door de dansgroepen. De tweede keer was ik alleen. Toen ben ik ook tot de halve finale gekomen.” Toch besloot ze om dit jaar weer mee te doen. “Omdat het me nog steeds leuk leek. En er is iets te winnen, dus waarom niet.”

Hoe werkt het

Het hele proces begint met de aanmelding. Normaal gesproken doe je dat via de website maar bij Laurie ging dit wat anders. “Ik kreeg een mailtje of ik nog een keer mee wilde doen. Aangezien ik al meerdere keren had meegedaan." Daarna moet je een video insturen met je act. Die wordt beoordeeld, en als je gekozen wordt mag je naar de eerste ronde. Uiteindelijk behaalde Laurie op basis van goede jurybeoordelingen die finale. Die was op 20 april in de Schouwburg in Hengelo.

Voila

Tijdens de finale speelde Laurie het Franstalige liedje Voila, oorspronkelijk van Barbara Pravi. "Ik heb eigenlijk geen voorliefde voor Franse liedjes en ben dan ook geen chansonnier. Het lied zelf is best bekend en het raakt mij. Ik vond het een mooie keuze.” In de uitzending van 1TwenteVandaag bracht Laurie het nummer nog eens ten gehore.

Tijdens het zingen vertelt ze nog iets over het liedje. “Ik denk dat veel van jullie de Franse taal niet goed kunnen verstaan en daarom niet zo goed weten waar het liedje overgaat. Dat wil ik tegen jullie vertellen in één zin: ‘het gaat over iemand die terugkomt vanuit een lange tijd in onzekerheid geleefd te hebben.’ En ik denk dat veel van ons zich daar wel in kunnen vinden.”

Aan positiviteit geen gebrek

Laurie heeft een hoop positieve reacties ontvangen. Bijvoorbeeld van de jury: "Met een enorm mooie stem en in alle eenvoud vertelde ze een prachtig verhaal.” Maar daar bleef het niet bij. “Ik heb superveel reacties gekregen. De mensen uit het publiek zeiden: ‘Wat kan je mooi zingen'. Dat is het fijnste wat je kan horen. Ik heb ook een hoop positiefs gehoord van de mensen achter de schermen. Daar zijn we allemaal heel lief voor elkaar.”

Geld te besteden

Ineens staat er 1000 euro op de rekening van Laurie. 750€ daarvan is voor haar derde prijs van de vakjury en de overige 250€ voor haar tweede plek bij de publieksprijs. Een hoop geld dat ze ineens kan uitgeven. “Ik weet eigenlijk nog niet zo goed wat ik met het geld moet doen. Er hangen geen verplichtingen aan, dus ik kan mooi zelf kiezen wat ik ermee ga doen. Ik moet er maar eens over na gaan denken."

De tweede keer in het Spaans

In de uitzending van 1TwenteVandaag zong Laurie nog een keer. Ze zong het lied La Llorona. Een Spaans lied dat in de animatiefilm Coco gebruikt is. Het liedje gaat over een Mexicaanse volkslegende genaamd “De Huilende Vrouw”, ook wel “La Llorona".

Muziek in de toekomst?

Op dit moment doet Laurie al veel met muziek in haar dagelijks leven. Ze speelt in een bandje op de muziekschool in Enschede en ze zingt thuis heel veel. Maar de vraag is of het daarbij blijft. “Zo'n prijs moedigt me aan om meer met muziek te doen en vaker op te treden. Ik heb wel altijd gezegd dat ik dit als hobby houd.” Maar stel dat de kans zich voordoet om het professioneler aan te pakken? “Dan lijkt het me wel superleuk.”

Laurie volgt de opleiding voor onderwijsassistent en zelfs daarin kan ze haar passie uitoefenen. “Ik werk met kleuters dus dat is één en al liedjes zingen. Ik ben nog van plan om mijn ukelele is mee te nemen naar de klas.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.