Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van Maibaumfest in Enschede naar een eigen festival: Reutums dweilorkest krijgt het voor elkaar

Voor het Reutumse dweilorkest 'n Moal Wat Aans, begon het vorig jaar allemaal bij het Maibaumfest in Enschede. Het optreden daar beviel zo goed dat er plannen werden gemaakt voor een eigen festival. Dat festival heeft binnenkort plaats en bestaat uit veel muziek, bier en de ‘Maibaumspelen'. “Het belooft een mooi feest te worden.”

“We beginnen lekker klein en dan zien we vanzelf wel wat er uitkomt", vertelt Tom Droste, organisator van het festival, in het Twents Kwartearken van 1Twente. Er zijn een hoop partijen bij betrokken die helpen. Bijvoorbeeld een muziekvereniging, wagenbouwers en de volleybalvereniging. “Onze doelstelling is om een mooi Reutums feest te organiseren.”

icon_main_info_white_glyph

Maibaum

Het opzetten van de Maibaum (meiboom) is een traditie afkomstig uit de Duitse deelstaat Beieren. Op 30 april of 1 mei wordt op veel plaatsen een kaarsrechte boomstam neergezet op centrale plekken in steden en dorpen. De boom is vaak versierd met vlaggetjes, slingers of strikken.

Voor ieder wat wils

Het Maibaumfest in Reutum begint zondag 28 april om 14 uur. De hele dag is er livemuziek en er zijn een soort highlandgames. Er worden spellen gedaan zoals bierdrinkestafette, boomstamgooien, bierfustsjouwen, bijlgooien, bierkratlopen, boomstamzagen en spijkerslaan. “Uiteindelijk gaat het om de gezelligheid. Meedoen is deze middag belangrijker dan winnen", vertelt Droste.

De spellen gebeuren in teams van vier personen. Het is voor iedereen geschikt, van carnavalsvereniging tot een bedrijf. “De aanmeldingen beginnen al mooi vol te lopen. Ze staan nog steeds open maar zodra het vol is moet ik het stoppen. En we zitten daar dichtbij.”

Maibaumfest in Enschede
Lees ook
Planten van traditionele Maibaum in Enschede: Duitse schlagers en liters bier

Begroeten en feesten

Het feest is voor iedereen toegankelijk, ook voor de mensen buiten Reutem. “Er hoort saamhorigheid bij dit feest. Het staat in het teken van elkaar zien en begroeten. Maar we doen het eigenlijk ook gewoon om te feesten.”

Twents Maibaumfest Reutum
Het programma van het Twentse Maibaumfest.
Beeld: Twents Maibaumfest Reutum
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.