Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vijf Almelose kerken onder één dak, Grote Kerk ‘losgelaten’: ‘Best emotioneel moment’

Laatste dienst Grote Kerk
De laatste dienst in de Grote Kerk
Beeld: Björn van den Elst

Leden van wijkgemeente de Grote Kerk hebben onder grote belangstelling hun Grote Kerk ‘losgelaten’. De kerk op het Kerkplein midden in Almelo wordt verbouwd tot één kerk voor de gehele Protestantse Gemeente Almelo (PGA).

Symbolen weggedragen

Het was voor veel betrokkenen een even plechtig als emotioneel moment. Aan het einde van de dienst werden symbolen als de kanselbijbel, de tafelkandelaars, het gedachtenisbord en bijvoorbeeld de Paaskaars naar buiten gedragen. Voorzitter a.i. Ben ter Haar van wijkgemeente de Grote Kerk bedankte organist Henk Kamphuis en koster Jurrien Witvoet voor hun bewezen diensten voor wijkgemeente de Grote Kerk.

Kerk op slot

Bezoekers van de dienst kregen aan het einde van de dienst een roos overhandigd. Buiten vormden zij samen een halve cirkel op het Kerkplein. ”Iedereen was er op deze wijze getuige van dat de deur van de Grote Kerk op slot ging”, legt Ter Haar uit, die de sleutel aan voorzitter Aart van Ek van de Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Almelo overhandigde.

“De kerk kiest voor een andere richting en voor mij is dit een goed moment om plaats te maken voor jonge mensen”

Organist Henk Kamphuis (82) speelde voor de laatste keer in de Grote Kerk. De organist blijft spelen voor wijkgemeente de Grote Kerk, nu deze tijdelijk voor haar diensten onderdak heeft gevonden in de Pniëlkerk. ”Voor mij is dit een goed moment om te stoppen”, vertelde Kamphuis. ”De kerk kiest voor een andere richting en voor mijzelf is dat een moment om plaats te maken voor jonge mensen die de kerkmuziek voor de komende generatie maken. Want de belangstelling voor kerkmuziek is groeiende en organisten zijn er ook. Het is alleen belangrijk dat daar goede keuzes in worden gemaakt. Maar daar heb ik alle vertrouwen in.”

Organist Henk Kamphuis
Organist Henk Kamphuis tijdens zijn laatste dienst in de Grote Kerk
Beeld: Björn van den Elst

Grondige verbouwing

De PGA telt de wijkgemeenten de Grote Kerk, NOACH, Pniël, de Bleek en de Ontmoeting. ”In de loop van dit jaar worden de wijkgemeenten opgeheven en wordt één Protestantse Gemeente Almelo gevormd. Vanaf dat moment wordt gebruik gemaakt van één kerk, de Grote Kerk”, aldus Ter Haar. ”Die kerk wordt vanaf mei grondig verbouwd en zo klaar gemaakt voor de toekomst.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.