Verkeer
Stuur appje
Zoek

Koningsdag in Hengelo: 'Extra interessant voor mensen van elders, want parkeren is die dag gratis'

240422 koningsdag hengelo HOV
Beeld: HOV

Of je nu wel of niet idolaat bent van ons koningshuis op zaterdag 27 april laten Hengelose verenigingen en middenstanders zich tijdens Koningsdag van hun beste kant zien in de Hengelose binnenstad. De hoofdmoot wordt gevormd door de bekende kleedjes- en kraampjesmarkt, maar jong en oud worden ook sportief uitgedaagd.

Voorzitter van de Hengelose Oranjevereniging (HOV) Eddon Janssen heeft samen met z'n team een een 24 pagina's tellende krant weten te vullen met alles wat er die dag te doen is in de stad: "We beginnen zoals altijd in alle vroegte met de kleedjesmarkt. Tussen zes en negen kan iedereen er het beste plekje langs de route uitzoeken. Vanaf negen uur is het hele centrum 'voertuigvrij'. De kleedjesmarkt loopt van het Schouwburgplein via de Molenstraat naar De Brink."

Ook professionele en semi-professionele verkopers weten Hengelo zaterdag te vinden. Zo'n 140 kramen met allerhande soorten koopwaar staan opgesteld vanaf het begin van de Wemenstraat via de Enschedesestraat en café De Appel tot het begin van de Nieuwstraat.

“Automobilisten hebben geluk: omdat parkeren op feestdagen gratis is, kunnen ze hun auto kosteloos stallen langs de randen van het centrum of op de grote parkeerplaats bij het ROC van Twente”

De route is zo gemaakt dat de bezoekers vanzelf uitkomen op het Stationsplein, waar het thema luidt: 'sport en bewegen'. Onder de noemer 'Hengelo Helemaal Fit' heeft medebestuurslid van de HOV Tijs Jagers tal van Hengelose sportverenigingen gevraagd demonstraties te verzorgen. Janssen daarover: "Het is een mooie manier voor sportclubs om hun ledental op te krikken. Door corona zijn veel clubs leden kwijtgeraakt. Die kunnen ze bij ons misschien terugwinnen."

Jagers weet dat de formule werkt: "Vorig jaar deden we iets soortgelijks met Koningsdag en toen heeft honkbalvereniging Giants er twaalf leden bijgekregen, dankzij de clinics die ze verzorgden."

Tompoucen

Voor veel oudere Hengeloërs die niet naar het Hengelose centrum kunnen komen zaterdag heeft de HOV ook iets moois in petto. Alle bewoners van verpleeghuizen en verzorgingstehuizen krijgen een tompouce bij de koffie. Janssen: "En in de weken na Koningsdag zullen HOV-bestuursleden én deejays Jaap Heerze en Mans Prinsen overal langs gaan om plaatjes te draaien. Daarmee doe je heel veel ouderen een groot plezier."

Muziek zal er zaterdag ook klinken bij Lef & Zen op het marktplein. Op het podium van deze horecagelegenheid zetten tal van Hengelose dansgroepen hun beste beentje voor. Verder zijn er demonstraties van radiografisch bestuurde auto's en boten,

Warenmarkt

Omdat dit jaar de warenmarkt een groot deel van het marktplein bezet, was het wel puzzelen voor de HOV. Janssen: "Vorig jaar viel Koningsdag niet op een zaterdag en hadden we hier dus niet mee te maken. Volgend jaar valt Koningsdag op een zondag, maar wordt het feestje op de zaterdag gevierd, dus dan hebben we dezelfde uitdaging."

Extra stalling

Bezoekers die per fiets komen, zullen hun stalen ros voor een keer niet kwijtkunnen in de parkeergarage onder de markt. Daar staat tegenover dat er een extra stalling wordt ingericht aan het begin van de Wemenstraat en dat de andere stallingen wel gewoon bereikbaar zijn. Janssen: "Automobilisten hebben helemaal geluk: het is weliswaar zaterdag, maar omdat parkeren op feestdagen gratis is, kunnen ze hun auto kosteloos stallen langs de randen van het centrum of op de grote parkeerplaats bij het ROC van Twente."

icon_main_info_white_glyph

Oranjekermis

De oranjekermis is vanaf vrijdag 26 april tot en met zondag 5 mei in het centrum te vinden. Het is, meer dan de jaarlijkse Lambertuskermis in september, een kermis met attracties voor het hele gezin. Om iedereen de kans te geven van de attracties te genieten, krijgt de basisschooljeugd vijf vrijkaarten voor verschillende attracties.

Er was de laatste weken veel te doen over fietsers die, ondanks de verbodsborden, de warenmarkt opfietsen. Janssen heeft een tip voor hen: "Er wordt zaterdag extra goed gehandhaafd en beboet. Daarnaast: ik verwacht dat het zo druk wordt, dat je er niet eens kunt fietsen, als je dat al zou willen."

Kijk voor het volledige programma in het krantje dat onder meer in Bibliotheek Hengelo is te vinden of ga naar de pdf-versie op oranjevereniginghengelo.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.