Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese raad blij dat financiële band met FC Twente sneller wordt verbroken... en tóch willen enkele fracties een vinger in de pap

DE GROLSCH VESTE ERNST BERGBOER
Beeld: 1Twente/Ernst Bergboer

FC Twente hoeft zich geen zorgen te maken over de steun voor een gewijzigd leningenpakket. De hele gemeenteraad van Enschede is blij dat een achtergestelde lening, die vijf jaar geleden is verstrekt om de club voor de financiële afgrond te behoeden, wordt omgezet in een renteloze lening die binnen maximaal vijftien jaar wordt afbetaald. Deze afspraak betekent in de praktijk dat de gemeente en FC Twente nog minder afhankelijk worden van elkaar. Toch belet het sommige fracties niet om de voetbalclub om 'een dienst' te vragen.

Aan het einde van dit jaar zijn FC Twente en de gemeente Enschede nog voor ruim 15,7 miljoen euro aan elkaar verbonden. Het gaat om de restanten van een oude lening voor het stadion (4,5 miljoen), een lening uit 2019 (5,2 miljoen) en een gemeentelijke garantstelling (6 miljoen) voor een lening die de club datzelfde jaar afsloot bij de Nederlandse Waterschapsbank.

Nieuwe afspraken met schuldeisers

In 2019, zo'n beetje de donkerste periode van FC Twente, is in het herstructureringsplan afgesproken dat een deel van de lening 'achtergesteld' zou worden. Dat betekent dat het bedrag in moeilijke tijden niet opeisbaar is door de geldschieter. Ook zaten er allerlei voorwaarden aan deze lening verbonden. Bij uitgaande transfers ging een deel van de netto opbrengst naar de gemeente. Zo wordt er 1,4 miljoen euro op de lening afgelost als gevolg van de transfers van Manfred Ugalde en Ramiz Zerrouki.

20230818 FC Twente Grolsch Veste stadion wedstrijd Wilco Louwes
Lees ook
FC Twente maakt nieuwe afspraken met geldschieters: geen transfergeld meer naar gemeente, kwijtschelding door oud-bestuurders

Om zich beter op de sportieve toekomst te kunnen focussen wil FC Twente nieuwe afspraken maken met alle schuldeisers. Hieronder vallen ook investeerders en ondernemers, die bekend staan als de Noabers en de Ambassadeurs. Maar ook oud-bestuurders Hein Trebbe en Aldo van der Laan zijn bereid om een deel van hun lening kwijt te schelden. Om dit mogelijk te maken, moet ook de gemeente wel de achtergestelde lening omzetten.

'Huzarenstukje'

Daarover bestaan in de gemeenteraad eigenlijk geen twijfels. Zowel de club als de gemeente zijn erbij gebaat. De club, omdat het transfergeld nu voor andere doeleinden gebruikt kan worden en de gemeente, omdat deze lening nu zeker over vijftien jaar is afbetaald. Bovendien kan FC Twente ervoor kiezen om versneld af te lossen. Sommigen noemen de financiële ommekeer van FC Twente een 'huzarenstukje'. Andere partijen zijn vooral blij dat de gemeente steeds minder met gemeenschapsgeld 'in' FC Twente zit, omdat zij destijds ook met tegenzin voor (of zelfs tegen) het reddingsplan stemden.

Gratis stoeltjes en diversiteit

Ondanks de grotere afstand tussen de gemeente Enschede en FC Twente, willen sommige fracties het liefst nog wel een vinger in de pap. Al is het een symbolische. De PVV doet een beroep op de voetbalclub om per wedstrijd tien stoeltjes beschikbaar te houden voor 'mensen die het anders niet kunnen betalen'. GroenLinks en PvdA zien behalve het gedeelde nieuwe trainingscomplex op Het Diekman ook op financieel vlak (lees: salaris) meer gelijkwaardigheid tussen de mannen- en vrouwentak van FC Twente

“Dit soort oproepen hebben toch dezelfde status als dat ik graag wil dat FC Twente met vijf verdedigers gaat voetballen?”

En de PvdA herinnert het college aan de motie van vijf jaar geleden, waarin werd opgeroepen tot meer diversiteit in het management van de voetbalclub. Nog altijd zien de sociaaldemocraten geen vertegenwoordiging van 'een vrouw of iemand van kleur', dus wordt bij de volgende raadsvergadering mogelijk een nieuwe motie met soortgelijke strekking ingediend.

Wethouder Marc Teutelink zegt dat de oproep meerdere malen is gedeeld met FC Twente, maar de club gaat zelf over de bedrijfsvoering. Of, zoals Malkis Jajan (VVD) het in de commissievergadering verwoordde: "Dit soort oproepen hebben toch dezelfde status als dat ik graag wil dat FC Twente met vijf verdedigers gaat voetballen?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.