Verkeer
Stuur appje
Zoek

Jurrian van Dongen wint voor derde keer Willem Wilminkprijs voor Beste Kinderlied

En de prijs gaat naar: Jurrian van Dongen. Dat klinkt deze maandagavond voor de derde maal bij de uitreiking van de Willem Wilminkprijs voor Beste Kinderlied. Van Dongen wint met zijn nummer ‘Je weet dat je wat mist’. Hij schreef het lied voor Het Klokhuis. De Publieksprijs gaat dit jaar naar Gerson Main, Daan Faber, Diorno ‘Dio' Braaf, Marnix Dorrestein met het lied Pittig en de Buma Kindermuziekprijs 2024 gaat naar Herman van Veen.

Het is de derde keer op rij dat Van Dongen de titel op zijn naam schrijft. Dat is een unicum in de geschiedenis van de Willem Wilminkprijs. Vorig jaar won hij met het nummer ‘Een soort van’ en het jaar daarvoor met ‘Give me some skin’. De Willem Wilminkprijs is een initiatief van het Wilminktheater, Muziekcentrum Enschede en Buma Cultuur. De prijs bestaat uit een geldprijs van 5000 euro en een kunstwerk.

Driemaal

Je weet dat je wat mist, over het thema armoede, wordt gezongen door Jesse Mensah de muziek is van Jan en Keez Groenteman. Zij delen mee in het prijzengeld. “Kraakheldere zinnen en geen mooischrijverij; het vertelt echt en recht op z’n doel af. Het is een lied over je onzeker voelen, als je niet kan meedoen met de rest, aldus de Wilminkprijs-vakjury.

Willem Wilminkprijs Jurian Van Dongen
Jurrian van Dongen wint voor de derde keer op rij de Willem Wilminkprijs voor Beste Kinderlied
Beeld: Niels Wesselink

"Het is voor mij een eer om dit te mogen ontvangen, maar ook een beetje ongemakkelijk", zegt Jurrian van Dongen, winnaar van de Willem Wilminkprijs voor Beste Kinderlied. "Volgend jaar doe ik denk ik niet meer mee."

Publieksprijs

De Publieksprijs gaat dit jaar naar Gerson Main, Daan Faber, Diorno ‘Dio' Braaf, Marnix Dorrestein, met het lied Pittig, gezongen door Dio. “We zijn een beetje overrompeld met deze prijs, maar ongelooflijk blij”, aldus de winnaars van de publieksprijs die volgend jaar een lied mogen schrijven voor de Kindermuziekweek. “Dat lied moet vanavond al in de auto afgeschreven zijn en vanavond online”

Willem Wilminkprijs Gerson Main
Gerson Main, Daan Faber, Diorno ‘Dio' Braaf, Marnix Dorrestein winnen met het lied Pittig de publieksprijs
Beeld: Niels Wesselink

De makers van ‘Pittig’ mogen nu het Kindermuziekweeklied voor volgend jaar schrijven. DURON, de zanger van het Kindermuziekweeklied van dit jaar, reikte de prijs uit.

Herman van Veen

Tijdens de uitreiking van de Willem Wilminkprijs voor Beste Kinderlied in Enschede wordt jaarlijks ook de Buma Kindermuziekprijs 2024 uitgereikt. Na de vorige winnaars (Dirk Scheele en Ernst, Bobbie en de rest) gaat de oeuvreprijs dit jaar naar Herman van Veen. "Kindermuziek is het belangrijkste dat een kind meekrijgt. Vandaar dat ik trots ben deze prijs in ontvangst te mogen nemen."

Willem Wilminkprijs Herman van Veen 1
Herman van Veen ontvangt een oeuvreprijs voor zijn werk in de kindermuziek (Op beeld te zien met een standbeeld van Willem Wilmink en Harry Bannink)
Beeld: Niels Wesselink

De prijs is in het leven geroepen door Buma Cultuur en gaat jaarlijks naar een componist-muzikant die zich gedurende een langere periode met ziel en zaligheid heeft ingezet om de jongste generatie te bereiken met muziek. De Buma Kindermuziekprijs benadrukt het belang van muziek voor de allerjongsten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.