Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Verdwenen wereld tussen Ootmarsum en Uelsen

Onze buren uit de prehistorie
Onze buren tussen Ootmarsum en Uelsen uit de prehistorie
Beeld: Vincent Croce

In het gebied tussen Ootmarsum en het Duitse Uelsen ligt een verloren wereld van een prehistorische beschaving, waarvan de naam niet meer bekend is. Restanten zoals grafheuvels en raatakkers geven een glimp van het prehistorische leven, dat al zo'n 5000 jaar naast ons heeft bestaan. Landschap Overijssel brengt dit verleden tot leven met podcasts, vlogs, foto's, tekeningen en routes.

5000 jaar

Michael Sijbom van Landschap Overijssel: "Restanten, zoals grafheuvels en raatakkers, geven een glimp van het leven van de prehistorische mens, die al zo'n 5000 jaar naast ons heeft gewoond."

Onderzoek

In natuurgebieden zoals het Vassergrafveld, de Manderheide, de Hügelgräberheide en de Spöllberg zijn prehistorische sporen te vinden. "Voor sommigen zijn dit alledaagse plekken, maar voor experts ontsluiten ze een wereld van grafheuvelstructuren, bronstijddorpen, handelsroutes en zonnecycli."

Door bodemonderzoek, kaartanalyse en veldwerk ontdekken de onderzoekers steeds meer over het prehistorische landschap en de mensen die er leefden. Sijbom: "Met experts ontrafelen we ons prehistorische verleden stap voor stap, om een beter begrip te krijgen van de wereld die eens naast de onze heeft bestaan."

Podcast

Over de ontdekkingen tijdens het onderzoek is een podcastserie gemaakt. Via het project 'Onze buren uit de prehistorie' onthult Landschap Overijssel dit oude landschap aan bezoekers van de vlogs en podcasts. Onderwerpen als lijksilhouetten en bronstijddochters komen voorbij. "Zo werd er een bijzondere schedelgevonden waardoor de onderzoekers op het spoor van de ‘Vrouw van Mander’ kwamen."

Alle onderzoeksresultaten, beelden, routes en ook de link naar de vlogs en podcasts vind je op: www.landschapoverijssel.nl/prehistorie

Audiofragment
Tussen Ootmarsum en Uelsen ligt een verdwenen wereld | Michael Sijbom
In sommige natuurgebieden van Landschap Overijssel tref je nog prehistorische sporen aan, zoals bij het Vassergrafveld en de Manderheide. Of net over de grens op de Hügelgräberheide en de Spöllberg.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.