Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Flinke pot geld voor versterking platteland in noordoost Twente

02032023 Tubbergen Geesteren Initiatievenmarkt LEADER
De stand van LEADER in Geesteren vorig jaar
Beeld: Twente FM

Er staat bij de provincie Overijssel weer een flinke pot met geld klaar om de leefbaarheid van het platteland te versterken of te verbeteren. In de periode 2024 tot 2027 kan een subsidie van LEADER van € 30.000 tot € 100.000 worden aangevraagd. In Noordoost Twente zijn van 2014 tot en met 2022 via LEADER 28 initiatieven ondersteund.

Dorpslab De Lutte

Tot die initiatieven behoort Dorpslab De Lutte, een creatieve broedplaats waar nieuwe en bestaande technische talenten van Twente op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met verschillende creatieve en technische activiteiten. Ook de Huiskamer in Manderveen en de herinrichting van het centrumplein in Rossum zijn voorbeelden uit deze regio.

icon_main_info_white_glyph

Wat is LEADER?

LEADER is een Europees subsidieprogramma dat plattelandspartijen in staat stelt om heel concreet aan de slag te gaan met een vitaal, klimaatbewust en biodivers platteland. LEADER Noordoost Twente omvat de gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen. Projecten moeten worden uitgevoerd in of ten goede komen aan dit gebied. Naast LEADER Noordoost Twente zijn er nog veel andere LEADER-gebieden: Nederland telt er in totaal 31 (waarvan 4 in Overijssel) en in Europa zijn er meer dan 3.500.

Door en voor een gebied

Gert Harm ten Bolscher, gedeputeerde Leefbaar Platteland van de provincie Overijssel, onderstreept het belang van de LEADER subsidie: “Wie kent zijn eigen omgeving nu beter dan de mensen die er zelf wonen? Inwoners en ondernemers kunnen plannen voor versterking van hun eigen gebied indienen en hulp daarbij krijgen door deskundigen uit hun eigen gebied. Een subsidieregeling dus door en voor een gebied. Zo dragen we bij aan de leefbaarheid van het platteland.

LEADER-coördinatoren

Maarten Bomans en Saskia Wiegers zijn de LEADER-coördinatoren in Noordoost Twente. Initiatiefnemers kunnen met hen contact opnemen voor een kennismakingsgesprek en om de mogelijkheden voor nieuwe projecten te bespreken. Zij zijn bereikbaar via e-mail [email protected] of telefonisch 06-33006738. Kijk voor meer informatie op www.leadernoordoosttwente.nl.

Audiofragment
Subsidie om de leefbaarheid van het platteland te versterken | Martijn Bomans
Wie een goed idee heeft om de leefbaarheid van het platteland te versterken of te verbeteren kan vanaf 2 april daarvoor een subsidie aanvragen. Het idee komt mogelijk in aanmerking voor een subsidie van LEADER. Het gaat hierbij om aanvragen van 30.000 tot 100.000 euro.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.