Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tukkers met langdurige pijn minder van kastje naar muur: PijnWijs Twente moet behandeling sneller en effectiever maken

Ruim 100.000 Twentenaren hebben last van chronische pijn. Dat is één op de vijf Tukkers. Behandeling is lang niet altijd effectief en regelmatig worden patiënten van het kastje naar de muur gestuurd. Gevolg is dat de oplossing langer duurt dan nodig, zien zorgverleners die met pijnbehandeling te maken hebben. Daarom lanceren zij maandag een nieuw netwerk: PijnWijs Twente. “We kennen elkaars specialisme onvoldoende.”

Dat is het probleem, volgens Nelson Monteiro de Oliveira, pijnspecialist bij Medisch Spectrum Twente. Hij is een van de zorgverleners op dit gebied, naast fysiotherapeuten, revalidatie-artsen en zo nog een heel rijtje specialisten. "Als we beter van elkaar zouden weten wat iedereen wel of niet kan, kunnen we elkaar en patiënten beter helpen."

icon_main_info_white_glyph

Chronische pijn

Chronische pijn is alle pijn die langer dan drie maanden aanhoudt, bijvoorbeeld door een rughernia. Het kan ook gebeuren dat het onverklaarbare pijn is, die na een operatie ontstaat. Het behandelen hiervan is vaak erg lastig. “De pijn kan je functioneren belemmeren. Je kan bijvoorbeeld niet meer werken of je sociale leven kan eronder lijden.”

De lange zorgreis begint voor patiënten zodra ze bij de huisarts zijn. “Dat is de eerste optie. De huisarts stuurt ze dan vaak door naar een specialist, bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Het gebeurt regelmatig dat deze de pijn niet weg krijgt. Dus die stuurt de patiënt weer ergens anders heen, waar hetzelfde gebeurt. Zo ontstaat er een jarenlang traject waar je van de één naar de ander gaat", legt Monteiro de Oliveira uit.

“Ik weet niet of het de oplossing is, maar het gebeurt in onze regio weinig dat we bij elkaar in de keuken kijken.”

“Dit komt omdat we niet goed weten wat de andere therapeuten kunnen. En iedereen wil proberen de patiënt te helpen vanuit zijn eigen vakgebied.” Wat ook niet helpt voor de behandelduur zijn de lange wachtlijsten bij klinieken: soms wel twintig weken.

Kijkje in de keuken

Om dit probleem op te lossen ontstond het idee voor PijnWijs Twente, een platform waar pijnzorgprofessionals elkaar ontmoeten en onderwijzen. Er wordt gewerkt aan een website en er moeten ook fysieke bijeenkomsten gehouden worden. De hulpverleners kunnen hierdoor met elkaar in verbinding staan, feedback vragen en effectiever informatie vinden en delen. “Ik weet niet of het de oplossing is, maar het gebeurt in onze regio weinig dat we bij elkaar in de keuken kijken.”

Monteira de Oliveira kijkt verder dan de professionals. "Ook patiënten kunnen we met elkaar in contact brengen en scholing geven.”

In één keer op de juiste plek

De situatie van patiënten verbeteren, dat is het doel. “We willen zorgen dat de huisarts, fysiotherapeut en andere zorgverleners weten wie ze het best kunnen bellen. Zo kan de patiënt op de juiste plek komen en is de behandeling korter en effectiever."

PijnWijs Twente wordt aankomende maandag 15 april afgetrapt met een symposium. “Zorgverleners die met pijnpatiënten te maken hebben, zijn uitgenodigd. Ook komen er nog sprekers die goed bij het onderwerp passen. Zodra onze website in de lucht is, gaan we contact maken met mensen die chronische pijn hebben.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.